Confidenţialitate

Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump sau Kamala Harris? Care este cel mai potrivit în contextul războiului din Ucraina? Ce spun românii stabiliți în SUA | AUDIO | VIDEO | FOTO

România în Direct” a transmis luni, 4 noiembrie, din Detroit, în cadrul unei serii de ediții speciale dedicate alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Echipa Europa FM a luat pulsul Americii direct de la oameni, în dialoguri și dezbateri cu românii care locuiesc în SUA și care votează pe 5 noiembrie 2024 pentru a-și decide viitorul. Însă va fi decis doar viitorul americanilor sau al tuturor? „Care sunt resorturile acestor voturi, ne-am întrebat și cum ne vor afecta ele pe noi? Alegerile din Statele Unite ale Americii sunt importante pentru toată lumea”, a explicat Cătălin Striblea. Americanii au de ales între Donald Trump și Kamala Harris. Dar care este cel mai potrivit în contextul războiului din Ucraina? Prima temă a dezbaterilor „România în Direct” pe tărâm american privește votul de miercuri în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Cum este, însă, atmosfera în America în preajma alegerilor prezidențiale?

„Stăm de vorbă, de când suntem aici, cu zeci de români. Așa am și vrut să facem, să cunoaștem America prin intermediul conaționalilor noștri, oamenilor care au ales să-și ducă viața aici, care își duc viața aici, care au drept de vot și care trăiesc cu mintea aici și în țară.

Ei o să ne explice problemele lor, modul în care văd aceste alegeri, ce nu înțelegem noi despre Statele Unite ale Americii și de ce vor vota cum vor vota. […] Casele sunt ornate cu afișe în față, pe peluză, cu Harris sau Trump și sunt steaguri peste tot, iar radiourile pe care le-am ascultat în zecile de drumuri cu mașina nu mai contenenesc să vorbească despre alegeri”, a explicat Cătălin Striblea.

Cătălin Striblea: De câți ani ești aici?

Adrian Bițiș: „De 13. Pe 1 noiembrie”.

Cătălin Striblea: Când am aterizat ne-ai spus. Cum te simți? Român? American? Cum te simți azi?

Adrian Bițiș: „Și american și român. În același timp”.

Cătălin Striblea: Te-ai pregătit de vot?

Adrian Bițiș: „Da”.

Cătălin Striblea: Nu ești dintre cei care au votat, nu?

Adrian Bițiș: „Nu, votez marți”.

Cătălin Striblea: Am văzut multă lume care a votat, se practică chestia asta?

Adrian Bițiș: „Da, se practică. Unora li se pare mai comod, nefiind aglomerat. Cei care urmează să plece în concediu sau în deplasări consideră că e mai ușor de votat mai devreme”.

Cătălin Striblea: Nu te întreb cu cine crezi că va vota America, am văzut că alegerile sunt strânse. Aici noi suntem în Michigan, dar putem să le spunem ascultătorilor cum votează Michigan în momentul acesta. Cu cine ține Michigan?

Adrian Bițiș: „E bătălia foarte mare. Adicăm din studiile care s-au făcut nu rezultă ca unul dintre candidați să se fi detașat. Adică merg bară la bară”.

Cătălin Striblea: Aici, campania electorală continuă inclusiv marți.

Adrian Bițiș: „Candidații se pot deplasa, mai ales în statele în care au nevoie să impulsioneze puțin votul”.

Cătălin Striblea: Și statele acestea sunt Michigan – care e stat balama…

Adrian Bițiș:Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Georgia și Carolina de Nord”.

Cătălin Striblea: Acestea sunt statele esențiale pentru aceste alegeri cu electori. Ele așa funcționează. Se adună electorii, nu contează neapărat votul popular.

Alegerile din SUA, importante pentru toată lumea

„Unii votează cu Trump, alții vor vota cu Harris, dar care sunt resorturile acestor voturi, ne-am întrebat și cum ne vor afecta ele pe noi? Alegerile din Statele Unite ale Americii sunt importante pentru toată lumea. Alegerea între Trump și Harris pare una definitorie și mi se pare – chiar și pentru americanii de aici, dar și pentru români – că sunt cele mai importante alegeri din istorie”, a explicat Cătălin Striblea.

Donald Trump sau Kamala Harris, în contextul războiului din Ucraina. Cine este mai potrivit pentru securitatea noastră națională?

Cătălin Striblea: O să ne uităm azi la războiul din Ucraina, mai ales – este prima temă a discuțiilor noastre, apoi, pe parcursul zilelor următoare vom adânci și vom trece la restul problemelor americane. […] Cum vezi războiul din Ucraina? Ce zic vecinii tăi despre războiul din Ucraina? Cât de important este pentru ei?

Adrian Bițiș: „În general, americanii au trei teme majore în campania electorală: economia, imigrația, avortul. Războiul din Ucraina nu este foarte dezbătut. Nu cred că se află pe primele locuri în interesul americanilor. A apărut ca un interes major din cauza banilor care sunt trimiși sau a tehnicilor militare trimise acolo. Sunt dezbateri aprinse despre de ce e nevoie să trimitem atâția bani, ce avem noi de câștigat acolo. Unii nu înțeleg pericolul Rusiei. Ei nu înțeleg că Rusia s-ar putea să nu se oprească doar la Ucraina”.

Cătălin Striblea: Pentru americanul obișnuit, înțeleg asta. Asta este o concepție pe care o întâlnim și în rândul unor români. Cu ajutorul tău am întâlnit comunitatea românească aici și este cam același fel de gândire.

Adrian Bițiș: „Da, pentru că sunt foarte mulți români, care trăiesc de foarte mulți ani și puțin li s-a schimbat optica. Gândesc aproape la fel ca și americanii, uitând că suntem vecini cu Rusia și am avut probleme de-a lungul istoriei cu Rusia. Nu am cunoscut o viață ușoară cu Rusia lângă noi sau chiar stând peste noi”.

Ce spun românii stabiliți în Statele Unite ale Americii despre războiul din Ucraina

„Banii care se dau, 70 de miliarde de către Congres, se duc la Zelenski, care trebuie să plătească armamentul, care vin înapoi”

Cătălin Striblea: Am ascultat mulți români. O să auziți multe înregistrări în aceste zile. Mergem să auzim prima noastră întregistrare făcută sâmbătă cu un grup de români-americani. E o discuție dacă vreți, familia Stamatin – Rică și Cristina, o să-i auziți. De asemenea, Andreea Bordeianu și Florina Șerban, oameni care lucrează în sistemul de sănătate și vreau să auziți un mic fragment din discuția naostră. Vreau să auziți acest lucru despre chestiunea războiului din Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Oamenii sunt informați greșit” / „Și în general în perioada democratică, când au fost democrații la putere” / „Deci el poate să termine războiul ăla de acolo, probabil în 2-3 luni dacă…” / „Negocieri…”.

„Condiția lui cu Putin este diferită, poate să vină să negocieze. Acolo așa se va sfârși. Nu se va sfârși cu o victorie răsunătoare și parade și așa mai departe. Trebuie să ajungă la masa tratativelor. El e în stare să-i aducă, democrații nu au niciun interes. Pentru că este complexul militar industrial în America – banii care se dau, 70 de miliarde de către Congres, se duc la Zelenski, care trebuie să plătească armamentul, care vin înapoi banii. Complexul militar industrial servește arme acum. Deci, acesta este mecanismul”.

Cătălin Striblea: Sunt niște bani care se întorc în America.

„Nici nu pleacă din America” / „Interesul este să meargă, să continue să primească bani”.

Cătălin Striblea: Aici se vede războiul acesta? Adică, dumneavoastră, prietenii dumneavoastră discutați? Mi se pare că ziarele americane sunt mai pline de Gaza și de Israel decât de Ucraina…

„Nu e este, este și despre Ucraina. În fiecare zi văd câte ceva” / „Apar informații noi” / „Mai ales la început au venit foarte mulți tineri, elevi, studenți, sunt școli întregi unde au venit efectiv clase întregi de elevi din Ucraina. Și încercăm să ajutăm cu ce putem. S-au dus multe ajutoare, inclusiv din comunitatea românească”.

Cătălin Striblea: Deci nu ați numi că este un dezinteres, adică… că e un subiect mai slab?

„Nu, deci este pe agendă, da”.

Cătălin Striblea: Da, asta este una dintre gândiri: foarte mulți bani pleacă, sunt cheltuiși pentru Ucraina. Interesant este că ei rămân în America, spun americanii. „Dar de ce îi cheltuiți pe armament” – asta e ideea principală.

Adrian Bițiș: „Trebuie să ne gândim și din cealaltă parte: dacă Rusia ajunge la granițele NATO, dacă Rusia începe să împingă problema și mai tare și să ne creeze probleme. Oare cât vom cheltui atunci? Nu ar fi mai bine să cheltuim acum și să îi descurajăm?”.

„Trump o să pună tot timpul America prima și așa ar trebui orice președinte”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru România, o privesc din două aspecte: pentru americani, Trump o să pună tot timpul America prima și așa ar trebui orice președinte. Deci, țara va fi pusă pe primul loc, dar în același timp părerea mea este că Trump știe să negocieze mai bine cu Putin și cu alții decât o persoană care cum bate vântul așa le negociază. Din păcate, vicepreședinta nu are niciun istoric că a făcut ceva concret.

Ceea ce vedem și la Trump, cel puțin în cei 4 ani, a făcut anumite lucruri, a luat mai multe măsuri care au menținut pacea. Pacea pentru America, de multe ori, se răspândește și în pacea pentru alte țări, în special aliații. Sunt promisiuni care… ai avut patru ani să faci ceva și nu au făcut nimic și acum promit lumea, marea și sarea. Dar nu le fac acum, când am putere să le fac, ci numai dacă mă alegeți”, a spus Daniel Ardelean, român din SUA, la Europa FM.

„Adevărul este că pe noi nu o să ne afecteze chiar așa de mult, iar cei care vor fi afectați cel mai mult sunt oamenii săraci și pentru care viața de zi cu zi este o luptă continuă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andreea Duarte: „Oamenii au uitat, au uitat de Ucraina. Nu se mai vorbește, nu mai e așa de nou. Se vorbește mai mult de Gaza, dar și Gaza a început să fie așa lăsată la o parte”.

Cătălin Striblea: Cum socotesc ei războiul acesta? Un american obișnuit, cum vede războiul din Ucraina?

Andreea Duarte:La fel, cum am spus. Au uitat și depinde de ce și din ce parte sunt. Dacă sunt cu Trump, se gândesc că folosim banii respectiv pentru un război care este inutil și am putea să folosim banii aceia altfel, dar banii aceia oricum ar trebui utilizați… sunt puși de-o parte pentru un anumit scop. Iar ceilalți îl văd ca pe ceva normal, trebuie să ajutăm. Luptăm împotriva Rusiei, până la urmă. Atâția președinți sunt împotriva Rusiei”.

Cătălin Striblea: Ce vă faceți la final dacă o să câștige Trump?

Andreea Duarte: „Continuăm, asta am vorbit și cu soțul meu. Acum 8 ani, când a fost un mare, mare șoc ne-am agitat foarte mult, a fost foarte trist, a fost șocant. Nu? Iar de când am începur din nou cu alegerile nu ne-am mai uitat atât de mult la știri pentru că nu știu… ne-a afectat foarte mult. Și am zis că până la urmă, noi continuăm. Adevărul este că pe noi nu o să ne afecteze chiar așa de mult, iar cei care vor fi afectați cel mai mult sunt oamenii săraci și pentru care viața de zi cu zi este o luptă continuă”.

„Nici nu mă uit la știri ca să zic că mă afectează”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea: Nu pot să nu vă întreb, că la noi este o mare dezbatere: de aici se vede războiul din Ucraina?

Florina Șerban: „Nu, eu personal nu. Și nici nu mă uit la știri ca să zic că mă afectează. Dacă te uiți la știri, tot mai mult vrei ca să te uiți și ca să știi cât mai mult, dar așa… pe scurt, cam știu ce se întâmplă. Totul este politic, nu?”.

„Americanii pe care îi știu eu și cu care vorbesc categoric nu sunt pro-rusia. Dar nu știu dacă văd destul cât de gravă e situația acolo și cât de mare amenințare pentru echilibrul internațional”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alina Dobrin: „S-a simțit mai mult la început, acum și de când chestia cu Israel a cam trecut pe planul doi. Faptul că unii se gândesc că este o chestie de care putem să uităm și să-i întoarcem spatele mi se pare total iresponsabil. Când știm la ce a dus autoritarimsul și dictatura rusească.

E îngrozitor să ne gândim că ar putea să învingă în Ucraina, pentru că după aceea știm că urmează altele. Urmează Moldova, România este mai safe pentru că e parte din Alianța NATO, dar pe de altă parte suntem ultimul bastion acolo, nu cred că ne simțim foarte safe și ca să întoarcem spatele să zicem <<Oh, nu ne pasă>>.

Eu am auzit multe păreri între români și mi s-a părut dureros să zică <<Ucrainenii nu s-ar fi purtat așa frumos cu noi>>. Asta nu mi se pare o justificare, este o chestie care ne afectează pe toți la nivel european, la nivel…”.

Mihai Bucureșteanu: Și americanii conștientizează asta?

Alina Dobrin:Cred că americanii… americanii pe care îi știu eu și cu care vorbesc categoric nu sunt pro-rusia. Dar nu știu dacă văd destul cât de gravă e situația acolo și cât de mare amenințare pentru echilibrul internațional este în conflictul acela și că ne poate trage la un moment dat mai departe decât vrem. Mie mi se pare că au fost foarte diplomați americanii în toată treaba asta. Au încercat să ajute fără să provoace mai mult, nu știu cât o să reziste”.

Mihai Bucureșteanu: Dar Trump spune că va negocia cu Putin, are linie directă.

Alina Dobrin: „Și ce face? Îi zice ăstuilalt să cedeze pământurile și să facă pace. Nu știu dacă aia e soluția”.

Mihai Bucureșteanu: Dar asta ar însemna și un pas înapoi al SUA.

Alina Dobrin: „Absolut, ar însemna o… Deci dacă i se arată lui Putin că poate să facă asta, el după aceea știe că poată să facă orice”.

Votul din SUA, bazat pe viziunile oamenilor care merg la alegeri pe 5 noiembrie

„Trebuie să luați în calcul toate mesajele acestea pentru că pe ele se întemeiază votul. V-am spus că viziunile din lumea românească și din lumea românească americană sunt diferite și e important să-i ascultăm pe acești oameni pentru că ei sunt cei care într-o măsură destul de mare vor influența viitorul și aceste alegeri”, a mai spus Cătălin Striblea.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024 în SUA. Adrian Bițiș, român stabilit în Detroit: E destul de divizată societatea americană de când a apărut Trump. Un democrat cu un trumpist nu pot discuta | AUDIO