România își alege duminică, 24 noiembrie 2024, președintele pentru următorii cinci ani. Este primul tur al alegerilor prezidențiale. 13 candidați s-au înscris în cursa pentru Cotroceni: trei femei și zece bărbați. Doar doi vor merge mai departe în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 8 decembrie 2024. Votul în diaspora a început încă de vineri, 22 noiembrie și se desfășoară inclusiv în ziua de duminică. Între primul și al doilea tur al prezidențialelor se află alegerile parlamentare, care au loc pe 1 decembrie.
Candidatul AUR, George Simion, a votat vineri la o secție din strănătate – mai exact la Consulatul General al României la Roma, Italia. Duminică, el și-a însoțit soția la secția de votare.
Amintim, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile.
„Vrem să facem un îndemn la toți să meargă la vot în această duminică frumoasă. Avem toate motivele să fim optimiști, să ne gândim la viitor, să ne gândim la viitorul copiilor noștri, să ne gândim că putem avea o țară cum trebuie. Cu rădăcini adânci, cu rădăcini insuflate de părinții și bunicii noștri, gândindu-ne la strămoșii noștri e timpul să mai schimbăm un pic cursul spre care ne îndreptăm”, a declarat duminică George Simion.
Cristian Diaconescu: Este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu declară că a votat pentru o „Românie respectată”. El a spus că momentul alegerilor este unul „crucial”, un „moment de răscruce”. „Avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte”, a declarat Cristian Diaconescu.
„În primul rând, pentru un vot pentru o Românie respectată. Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial, pe care îl vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru o atitudine civică cât se poate de aplicată, este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte. Şi un ultim cuvânt: tot respectul pentru ceilalţi candidaţi, pentru că şi-au asumat un astfel de demers, care este extrem de important”, a precizat Diaconescu, după ce a votat, duminică, la Colegiul Naţional “Cantemir Vodă”.
Traian Băsescu: Eu îi rog pe români să vină la vot
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a mers la urne duminică, 24 noiembrie. El le-a spus jurnaliștilor că îi îi îndeamnă pe români să opteze pentru ce vor în continuare.
Traian Băsescu: „Domnule, eu îi rog să vină la vot, nimic altceva azi și să opteze pentru ce vor în continuare. Altceva nu am ce să răspund”.
Reporter: „Votați cu sufletul 100%, să înțeleg, pentru un anumit candidat”.
Traian Băsescu: „Votez cum vreau eu. Hai, că ajunge. Zău, ajunge”.
De asemenea, Traian Băsescu a declarat că susține referendumul din București.
„Iar în ceea ce privește referendumul, este absolut corect să se revină la forma de dinainte de 2000, când administrarea Bucureștiului se făcea de primăria generală, iar primarii de sector executau programele stabilite de Consiliul General. Cred că e corect”, a declarat Traian Băsescu.
Mircea Geoană: „Celor care încă nu s-au decis dacă sau cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale a votat duminică.
„Este o alegre care va influența viitorul României pentru multe decenii. Nu alegem doar un președinte, alegem o direcție pentru țară. Avem de ales între corupție și extremism, între competență și patriotism. Celor care încă nu s-au decis dacă sau cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de partticipare cetățenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul. Un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord – îi așteptăm în număr mare la vot și, de asemenea, pentru masiva diasporă basarabeană. Noi am mai trecut prin acest exercițiu. Rugămintea mea este să alegeți cei mai competenți oameni de pe listă”, a declarat Mircea Geoană.
Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să își facă bagajul să plece în altă țară”
Președinta USR, Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale a votat la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Capitală.
„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să își facă bagajul să plece în altă țară. O țară în care să ai parte de o școală bună pentru copiulul tău, de un spital în care să fii tratat. Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989 și că putem să continuăpm ce am început atunci. Am votat cu încredera că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii. Simt că astăzi putem face o schimbare majoră pentru România”, a declarat Elena Lasconi.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan s-a prezentat la urne după ora 09:30 la o școală din București. Edilul a amintit că a votat atât pentru alegerile prezidențiale, cât și la referendumul local.
Primarul general Nicușor Dan: „Am votat cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României”
„Am votat pentru alegerile naționale, am votat cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României. Am votat pentru referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu alocare a banilor acolo unde trebuie și, mai ales, din nou, cum votez întotodeauan, împotriva mafiei imobiliare”, a declarat primarul general Nicușor Dan.
Kelemen Hunor: „Astăzi e primul tur al alegerilor prezidențiale și sper că vom avea un președinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce dorește societatea românească”
Candidatul UDMR la prezidențiale, Kelemen Hunor a votat la secție din localitatea Cârța, județul Harghita. El a declarat că speră că România va avea în urma acestor alegeri un „președinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea”, un „președinte protector”.
„Am votat vocea rațiunii, vă îndemn să mergeți la vot. Astăzi e primul tur al alegerilor prezidențiale și sper că vom avea un președinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce dorește societatea românească. Președinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aș putea să spun președinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranța pentru fiecare familie și se va ocupa în primul rând de problemele legate de declinul demografic”, a declarat Kelemen Hunor la ieșirea de la urne.
Președintele Klaus Iohannis nu a făcut niciun fel de declarații la ieșirea de la urne
Președintele în funcție, Klaus Iohannis, a votat duminică în București atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru referendumul din București. Acesta nu a dorit să facă declarații de presă la ieșirea de la Liceul Jean Monnet din Capitală, acolo unde a votat.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi, nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă „pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume”.
„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume. Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi, nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său”, a spus Ciolacu după ce şi-a exercitat dreptul la vot.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă: „Am votat util pentru acel candidat care poate să să reprezinte aceste valori ale democrației românești”
Prședintele PNL, Nicole Ciucă, candidat la prezidențiale a declarat că votul său s-a îndreptat către „acel candidat care are onestitatea, decența și pregătirea necesară să poată gestioneze ceea ce tine de responsabilitățile acestei funcții”.
„Bună dimineața este într-adevăr așa acum am spus o zi importantă pentru România. O zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Îmi pun speranța că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decența și pregătirea necesară să poată gestioneze ceea ce tine de responsabilitățile acestei funcții. Am votat util pentru acel candidat care poate să să reprezinte aceste valori ale democrației românești. Sper să vină la vot cât mai mulți români, pentru că este vorba de viitorul nostru, de viitorul copiilor noștri. Vă mulțumesc! (…)
Este foarte greu să explici unui copil ce înseamnă democrația. Înseamnă libertate, înseamnă orice care la un moment dat atunci când ne este mai greu, cineva crede că se poate rezolva prin blaturi police. Aia nu este democrație! Ca atare, îmi pun speranța că democrația și libertatea vor învinge! Vă mulțumesc!”, a declarat Nicolae Ciucă la ieșirea de la urne.
Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, care s-a retras din cursa prezidențială, a votat la o secție din București:
Ludovic Orban: „Am fost în situația în care nu m-am votat pe mine”
„O premieră. Am fost în situația în care nu m-am votat pe mine. Îi rog pe toți simpatizanții mei, pe toți cei care cred în mine să facă ceea ce am făcut eu”, a declarat Ludovic Orban.
Știre inițială
13 candidați au intrat în cursa pentru câștigarea celei mai înalte funcții în stat. Patru candidați independenți și nouă aparținând unor partide sau alianțe politice.
Este al 9-lea scrutin prezidenţial de după Revoluţia din decembrie ’89, iar prezenţa la urne la primul tur a scăzut la fiecare rundă de alegeri prezidenţiale: dacă în 1990 s-au prezentat la vot peste 86% dintre români, iar în anul 2000 65%, în 2019 au votat doar 51% dintre cei înscriși pe liste.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea