Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ne asigură că au fost luate toate măsurile pentru a preveni fraudă la vot. Procesul electoral va fi supravegheat de foarte mulți observatori, inclusiv de jurnaliști care nu au nevoie de acreditare.
Președintele AEP Toni Greblă: „Pot asista la derularea operațiunii de votare observatorii interni și observatorii internaționali, candidații la respectivele funcții și, de asemenea, mass-media din România”
„Este absolut imposibil. Oricine ar încerca nu poate să desigileze o urnă, să fure acolo, să extragă niște buletine de vot, pentru că biroul secției de votare este compus din președinte și locțiitor și din șapte reprezentanți ai competitorilor politici. Pot asista la derularea operațiunii de votare observatorii interni și observatorii internaționali, candidații la respectivele funcții și, de asemenea, mass-media din România, fără niciun fel de acreditare. Prezentând legitimația de ziarist și un document de identitate”, a precizat Toni Greblă, președintele AEP.
Cum poți sesiza eventuale nereguli la alegeri – „Monitorizare Vot” și votcorect.ro
Code for Romania a anunțat că aplicația „Monitorizare Vot” – folosită până acum doar de observatori începând cu aceste alegeri a devenit funcțională pentru toți utilizatorii pentru sesizarea unor eventuale nereguli.
Și Organizația Expert Forum (EFOR) a creat o platformă pentru informarea cetățenilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an. Se numește votcorect.ro.
Aplicația Monitorizare Vot, realizată de Code for România folosită până acum numai de observatori, va fi disponibilă pentru toate cele trei runde de alegeri și în campania electorală, pentru ca orice cetățean să poată raporta în timp real eventuale nereguli.
Monitorizare Vot/Vote Monitor, creată de Code for Romania în 2016, este prima aplicație de monitorizare a alegerilor din România și una dintre puținele folosite în întreaga lume. Ea a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea alegerilor în 19 procese electorale distincte, din șase țări, inclusiv în România, Georgia, Moldova și Polonia. Cu ajutorul aplicației, observatorii independenți au raportat peste 110.000 de probleme și au transmis peste 650.000 de mesaje, potrivit spuselor Code for Romania.
Pe platforma votcorect.ro, lansată de organizația Expert FORUM, alegătorii pot găsi informații despre subiecte precum: regulile de vot pentru zilele alegerilor, votul în străinătate sau despre cum se solicită urna specială.
Pe platformă se regăsesc și informații despre cum se pot face sesizări pentru încălcarea legislației sau despre cum se pot strânge semnăturile de susținere pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri.
Sursa foto: Shutterstock