Confidenţialitate

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024, TURUL I. Cum aflăm secția de votare la care suntem arondați. Președintele AEP explică | AUDIO

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur de scrutin –  S-au înscris în cursă 13 candidaţi; doar unul va ocupa fotoliul de la Palatul Cotroceni. Astăzi, 24 noiembrie, românii vor putea alege viitorul preşedinte al României dintre cei 13 candidaţi înscrişi în cursa electorală: 10 sunt propuşi de partide politice şi o organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi 4 sunt independenţi. Secțiile de votare se deschid la această oră. Astăzi, în ziua alegerilor, votarea poate fi prelungită până cel târziu cu un minut înainte de miezul nopții, în secţiile de votare în care se formează cozi, a decis Biroul Electoral Central. Potrivit deciziei BEC, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Românii sunt așteptați astăzi la secțiile de votare pentru a-l alege pe noul președinte al țării.

La nivel național, sunt organizate 19.000 de secții de votare, iar drept de vot au aproape 19 milioane de cetățeni români. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă a explicat că vom putea vota la orice secție doar dacă în ziua votului nu suntem în localitatea de domiciliu.

Unde votăm pe 24 noiembrie 2024, la primul tur al alegerilor prezidențiale?

„Mai pe înțelesul tuturor: dacă ai domiciliul pe o anume stradă în sectorul 1 nu poți în ziua de 24 noiembrie să votezi în sectorul 6 sau în sectorul 4, ci trebuie să votezi – dacă te afli în municipiul București – la secția de vot unde este arondat domiciliul cetățeanului respectiv sau reședința cetățeanului respectiv. Dacă un cetățean din București – dar este valabil pentru cetățenii din toate unitățile administrativ teritoriale din țară – în ziua alegerilor se află în oricare localitate din țară sau din străinătate în afară de localitatea unde el are reședința sau domiciliul, poate să voteze oriunde în țară și străinătate”, a explicat Toni Greblă.

Pentru a afla la ce secție de votare suntem arondați, putem introduce codul numeric personal pe site-ul registrulelectoral.ro al Autorității Electorale Permanente.

Cum aflăm secția de votare la care suntem arondați?

„Fiecare alegător care vrea să verifice unde este secția la care el este arondat, poate introducând pe site-ul Autorității Electorale Permanente CNP-ul. I se va indica automat, instantaneu strada, numărul secției de votare. Există și un traseu și o localizare a secției de votare. Și o localizare grafică, dar și adresa acestei secții astfel încât fiecare alegător poate, din vreme, să vadă unde el este înscris în lista electorală permanentă”, a mai explicat Toni Greblă.

Persoanele fără cetăţenie română nu au drept de vot.

În situaţia în care, la ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare constată că în secţie, precum şi la rând, în afara sediului acesteia, se află persoane care vor să voteze, va prelungi votarea până cel mai târziu la ora 23 și 59 de minute.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STS: Rezultate în timp real la alegeri, pe măsura centralizării proceselor verbale | AUDIO