Trei femei şi 10 bărbaţi intră în cursa pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile prezidențiale din 2024. Șeful statului este ales prin vot universal, secret şi liber exprimat. Iorgu Ianuși trece în revistă câteva dintre prevederile Constituției referitoare la funcția supremă în stat.
5 ani, mandatul unui președinte
Mandatul preşedintelui României este de 5 ani și nicio persoană nu poate îndeplini această funcţie decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.
Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.
Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi
- Rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
- Candidatul a cărui alegere a fost validată depune apoi jurământul în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
Ce poate să facă și ce nu poată să facă un președinte în cei 5 ani de mandat?
- În timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid, nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată și are imunitate.
- Șeful statului poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea premierului, în alte situaţii.
- De asemenea, președintele adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: STS: Rezultate în timp real la alegeri, pe măsura centralizării proceselor verbale | AUDIO