În Rusia, au loc, duminică, 18 septembrie, alegeri parlamentare. Aproape 110 milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a-i alege pe cei 450 de membri ai Dumei de Stat, dominată în prezent de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin.
Pentru prima dată, alegerile vor avea loc inclusiv în peninsula anexată Crimeea.
Scrutinul din Rusia vine după o campanie electorală dominată de partidul președintelui Vladimir Putin.
De altfel, partidul Rusia Unită are și acum o majoritate confortabilă în Duma de Stat, unde opoziția este slab reprezentată și divizată. 14 partide s-au înscris la aceste alegeri.
110 milioane de ruși sunt așteptați să-i aleagă pe cei 450 de parlamentari pentru mandate de cinci ani. Unii dintre alegători au început să voteze încă de sâmbătă, în regiunile îndepărtate. În Rusia sunt 11 fusuri orare.
Pentru prima dată, Rusia organizează alegeri și în peninsula Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014.
Din această cauză există tensiuni în Ucraina, unde cetățenii ruși sunt așteptați la urne la misiunile diplomatice ruse. Sâmbătă, ambasada Rusiei de la Kiev a fost atacată cu petarde de 20 de suspecți ucraineni, însă clădirea nu a fost avariată. Deși a condamnat acest act de huliganism, premierul țării a declarat că Ucraina nu poate garanta securitatea misiunii diplomatice ruse în timpul scrutinului.
Mai multe țări, între care și România, au declarat în ultimele zile că alegerile din Crimeea nu sunt legitime, în contextul în care Rusia a anexat ilegal Crimeea şi oraşul Sevastopol.