Confidenţialitate

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților | AUDIO

Mergem la vot astăzi, 1 decembrie 2024, pentru a ne alege reprezentanții în Parlament pentru următorii 4 ani. România este o republică în care se aplică principiul separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească. Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților aflăm de la Mihai Bucureșteanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentul de la București funcționează într-un sistem bicameral, ceea ce înseamnă că este împărțit în două camere: Senatul și Camera Deputaților. Fiecare dintre ele are propriile reguli de funcționare și responsabilități.

În Camera Deputaților, fiecare deputat reprezintă aproximativ 70.000 de locuitori, iar în Senat fiecare senator reprezintă 160.000 de locuitori. Conform Constituției României, deputații se ocupă, în special, de legi din domeniile social sau economie, iar Senatul legiferează, mai ales, în chestiuni legate de securitate națională sau tratate internaționale.

Sunt situații în care cele două camere iau decizii în ședințe comune. De exemplu, în cazul unor dezbateri majore, cum ar fi schimbările constituționale sau problemele legate de suspendarea președintelui.

Mandatele senatorilor și deputaților durează patru ani, dar pot fi prelungite în condiții excepționale, cum ar fi starea de urgență. Sistemul bicameral există pentru a crea un echilibru în procesul legislativ și pentru a împiedica concentrarea puterii într-o singură cameră.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește aici toate materialele Europa FM despre alegerile din 2024