Confidenţialitate

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Toni Greblă, președinte AEP: Pentru prima dată, românii vor primi și tușieră în cabina de vot având în vedere numărul buletinelor de vot | AUDIO

18 milioane de alegători români sunt așteptați la urne pe 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare. Dintre aceștia, 940.000 au domiciliul în străinătate. La acest scrutin vor fi aleşi aproape 3.200 de primari, primarul general al Capitalei, consilierii locali şi judeţeni. Totodată, românii își vor alege şi cei 33 de reprezentanţi în Parlamentul European. 5 dintre candidați s-au născut la începutul secolului trecut, după cum a spus preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale și europarlamentare are puțin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă – seniorul candidaților – are 100 de ani. Avem, de asemenea, doi candidați la alegerile locale de 95 de ani, doi candidați la alegerile locale de 94 de ani”, a spus Toni Greblă.

Aproape 19.000 de secţii de votare se vor deschide în ţară în dimineaţa zilei de 9 iunie, iar în străinătate vor fi 915 – de două ori mai multe decât la scrutinul din 2019

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În Italia vor fi deschise 150 de secții de votare. În Marea Britanie, 147. În Germania, 104. În Franța, 66. În Republica Moldova, 52. În Municipiul București vom avea 1289 de secții de votare. Urmează Iașiul, Clujul, Bihorul și Bacăul. Iar județele cu cele mai puține secții de votare sunt: Tulcea, Covasna și Harghita cu aproximativ 200 de secții de votare”, a mai spus Toni Greblă.

Pentru scrutinul din 9 iunie au fost tipărite aproximativ o sută de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de alegeri: europarlamentare, Consiliu Local, Consiliu Județean, primar și președinte de Consiliu Județean.

Și pentru că sunt atât de multe buletine de ștampilat, fiecare alegător va primi şi o tuşieră, a explicat Toni Greblă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cetățeanul român va intra în cabina de vot, își va exercita acolo dreptul de vot punând cinci ștampile pe fiecare din cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate. Pentru acest lucru va avea la îndemână ștampila de vot și pentru prima dată și o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce ea a fost aplicată pe două, trei patru buletine de vot”, a explicat Toni Greblă.

Pentru alegerile locale din 9 iunie, românii vor putea să voteze numai la secţia la care sunt arondaţi

Votarea începe la 07:00 dimineaţa şi se încheie la ora 22:00, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Toni Greblă a precizat că, în mod excepțional, urnele nu se vor închide la 22:00.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Acolo unde președintele secției de votare observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze , dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropiere a secției de votare și stau la rând, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23:59, când sistemul electornic de înregistrare la vot va fi închis automat. Repet ora de 23:59, este vorba de ora locală”, a explicat Toni Greblă.

Fiecare secţie de votare va avea urnă mobilă pentru cei care nu se pot deplasa

Aceștia trebuie să depună cu câteva zile înainte de alegeri, la Biroul de circumscripţie locală, un set de documente justificative în acest sens.

„Pot, de asemenea, să depună această solicitare și în ziua de 8 iunie, sâmbătă, la biroul secției de la sediul secției de votare și de asemenea și de asemenea chiar în duminica alegerilor. Dar s-o depună până la o oră rezonabilă. Noi am am recomandat ora 14:00 pentru ca să poată să se deplaseze doi membri ai secției de votare la domiciliul persoanei respective cu urna mobilă și, evident, să aibă și timpul necesar spre a reveni la secția de votare înainte de ora 22:00”, a explicat Toni Greblă.

În ţară, românii pot vota numai în baza unui document eliberat de statul român, dar nu cu paşaportul turistic, a spus preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În țară, paleta este destul de lărguță. Mă refer la cărți de identitate, cărți de identitate electronice, cărți provizorii de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu în toate variantele lui. Iar pentru militare care sunt elevi la școlile militare, aceștia pot să voteze și pe baza carnetului de serviciu. Cu pașaportul simplu nu pot vota”, a explicat Toni Greblă.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu

Citește și: BEC a publicat lista candidaturilor definitive pentru alegerile europarlamentare. S-au înscris 12 formațiuni politice și alianțe electorale și 4 candidați independenți