Alegerile europarlamentare si locale 2024. Biroul Electoral Central a transmis recomandări cu privire la interacţiunea la urne din data de 9 iunie cu persoanele transgender. Printre acestea: să fie tratați cu respect și să se evite situațiile inconfortabile care ar putea instiga la ură. Demersul BEC vine în urma solicitării Asociaţiei Accept.
Potrivit Asociației Accept, în multe cazuri, în ceea ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei.
De asemenea, pot exista diferenţe şi în ceea ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic.
Potrivit îndrumătorului Biroului Electoral Central, interacţiunea la urne cu persoanele transgender ar trebui să se facă cu tact, astfel încât să fie evitate situațiile inconfortabile sau comportamente care ar putea instiga la ură, hărțuire sau agresiuni fizice și verbale.
În martie 2021, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat România pentru că nu are o procedură legală specifică pentru a facilita schimbarea actelor de stare civilă pentru persoanele transgender.
Potrivit unui studiu al asociației ACCEPT, în România există un nivel ridicat, de cele mai multe ori explicit, de discriminare a persoanelor transgender.
Sursa foto: Shutterstock