E greu de prevăzut rezultatul alegerilor locale din Vrancea, județ dominat de PSD (în toate formele sale, de la FSN la PDSR și PSD) de la Revoluție încoace.
Tendințele de reorientare spre dreapta au fost însă evidente la ultimele alegeri, cel puțin în Focșani, care face notă discordantă cu restul județului.
Deși, din anul 2000, au votat cu PSD la primărie, mulți focșăneni au pus ștampila pe om, nu pe partid. Om care, după 16 ani, nu mai candidează.
Decebal Bacinschi, primar al Focșaniului din 2000, are o imagine foarte bună, iar o nouă candidatură a sa nu ar fi creat probleme PSD-ului.
Numai că primarul nu mai are această funcție decât onorific. De doi ani, el și-a delegat aproape toate atribuțiile către cei doi viceprimari, care conduc, practic, primăria, iar din luna martie a renunțat și la puținele atribuții pe care le avea.
Gestul său a venit din cauza vârstei (69 de ani), dar mai ales a problemelor de sănătate. Recent, Decebal Bacinschi a suferit o intervenție pe cord și are probleme cardiace.
Acestea s-au amplificat, la începutul lunii martie, când procurorii DNA au descins la Primăria Focşani. După 12 ore de percheziţii, procurorii au plecat cu mai mulţi saci cu documente, dar şi cu câteva harduri de la calculatoarele din primărie. Printre ele –calculatorul lui Decebal Bacinschi.
Nimeni nu a fost pus sub acuzare, nimeni nu a fost reţinut, iar ancheta e în derulare, dar sunt suspectate posibile fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unor contracte de lucrări cu bani de la Uniunea Europeană şi de la bugetul local.
Imaginea instituției a fost grav afectată de descinderea DNA, chiar dacă, până la urmă, există prezumția de nevinovăție.
Date fiind toate acestea, anunțul primarului Decebal Bacinschi de a nu mai candida pentru un nou mandat a venit firesc.
Partidul care l-a promovat a fost însă în mare încurcătură în a găsi un candidat potrivit. Descinderea DNA a determinat o serie de potențiali candidați să facă un pas înapoi, astfel încât PSD a fost ultimul partid care și-a anunțat candidatul la primărie. Este vorba despre Cristi Misăilă, un tânăr economist care timp de 4 ani a fost subprefectul județului Vrancea.
El a ajuns subprefect de pe postul de consilier al președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan, și și-a dat demisia în luna aprilie.
La o zi după ce Cristi Misăilă și-a înaintat demisia, a fost validat de partid drept candidat pentru primărie. Probabil pentru prima oară de la Revoluție, pentru PSD lupta pentru cea mai importantă primărie din județ va fi dificilă.
Cristi Misăilă nu are notorietate și, în plus, are contracandidați puternici.
Cel mai important dintre ei este Ionuț Ștefan, candidatul PNL, un tânăr om de afaceri de succes, care are o atitudine populară și un mesaj direct. El a început deja campania electorală și are zilnic întâlniri cu cetățenii din toate zonele municipiului și din toate categoriile sociale și profesionale.
Un alt candidat de temut la primărie este însă și actualul viceprimar UNPR, Marius Iorga. Ferit de scandaluri, venit în administrație din mediul de afaceri și având o imagine bună, Marius Iorga este, la rândul lui, popular, mai ales în rândul categoriilor defavorizate ale populației, ale căror probleme a încercat să le rezolve în limita legii, prin prisma atribuțiilor sale din primărie. Că reprezintă un ghimpe în coasta PSD s-a văzut în ultima perioadă prin modul în care a fost marginalizat și nu a fost invitat la acțiunile oficiale ale Primăriei. Ceilalți candidați înscriși în cursă puțin probabil să aibă șansa de a ajunge la un eventual baraj.
Marian Oprișan țintește către un nou mandat la Consiliul Județean Vrancea
La Consiliul Județean Vrancea, lucrurile sunt simple: Marian Oprișan, unul dintre cei mai vechi președinți de CJ din țară, țintește către un nou mandat.
Marian Oprișan conduce neîntrerupt CJ Vrancea din 2000, înainte de asta având un mandat de trei ani de vicepreședinte și un an în care a fost președinte.
Șeful CJ Vrancea a fost protagonistul unuia dintre cele mai îndelungate procese de corupție din țară. După aproape 10 ani în care a fost judecat pentru mai multe fapte de corupție, printre care abuz în serviciu, Marian Oprișan a fost într-un final achitat de Curtea de Apel Cluj.
Principalul său contracandidat vine de la PNL și este un tânăr primar de comună. Cătălin Toma, primarul comunei Jariștea și lider al PNL Vrancea, are o imagine bună și duce o campanie cu intens mesaj de schimbare.
Claudia Toader, corespondent Europa FM