Confidenţialitate

Alegeri locale 2016 în Cluj: Zece candidați la Primăria Cluj-Napoca, inclusiv actualul primar Emil Boc

emil bocNu mai puţin de 10 candidaţi se luptă la Cluj-Napoca pentru fotoliul de primar, ocupat timp 12 ani de Emil Boc.

Candidaturile au fost chiar mai multe, mai exact 13, dar Biroul Electoral Municipal a respins trei dintre ele din cauză că listele de semnături de susţinere nu îndeplineau condiţiile stabilite de lege.

Una dintre surprizele de la aceste alegeri este aceea că pentru prima dată PSD Cluj nu are un candidat membru de partid, ci susţine un independent.

Spre deosebire de primăriile din alte oraşe mari ale ţării, primăria clujeană a fost ocolită în perioada 2012-2016 de scandaluri, deşi în 2011, fostul primar Sorin Apostu a fost arestat pentru mai multe fapte de corupţie.

De departe, favorit la alegerile din 5 iunie este Emil Boc, care își dorește să obțină al patrulea mandat.

În sondaje, fostul premier este preferat de 60% dintre clujeni. Emil Boc s-a înscris luni, 25 aprilie, din partea PNL.

Deşi cu numai două zile în urmă prietenul său, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a recomandat să „predea ştafeta unuia mai tânăr şi mai bun ca el”, Emil Boc i-a replicat la depunerea candidaturii: „Prietenia rămâne, sfaturile, nu”.

octavian buzoianu

Principalul său contracandidat este independentul Octavian Buzoianu (foto). El este susţinut de o alianţă politică: PSD, ALDE, PNŢCD, PND și PRM.

Cunoscut clujenilor mai ales pentru implicarea sa în mutarea din oraş a fabricii Ursus, al cărei director a fost timp de mai mulţi ani, Octavian Buzoianu este un important om de afaceri.

De altfel, pentru a-l susţine pe Octavian Buzoianu, PSD Cluj şi-a retras din cursă propriul candidat, anunţat în urmă cu circa şapte luni.  Este vorba despre deputata Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, care între timp a și demisionat din funcția de președinte al PSD Cluj-Napoca.

În cursa pentru fotoliul de primar concurează şi Liviu Alexa, jurnalist. Deşi iniţial a anunţat că va candida ca independent, acesta s-a înscris între timp în partidul Mişcarea Liberală, din partea căruia va candida şi la Consiliul Local.

Liviu Alexa s-a remarcat în ultima perioadă prin criticile vehemente adresate modului în care primarul Emil Boc conduce oraşul.

Şi UDMR a aruncat în luptă propriul candidat, actualul viceprimar Anna Horvath, miza fiind ca de fiecare dată să obţină un procent suficient de bun de voturi pentru ca la negocieri să păstreze funcţia de viceprimar. De altfel etnicii maghiari mai au un candidat la primăria clujeană. Este vorba despre Fancsali Ernő  din partea PPMT.

adrian gurzauMai candidează pentru funcţia de primar şi deputatul Adrian Gurzău (foto), preşedinte al PMP Cluj şi fost apropiat al lui Emil Boc.

De asemenea, s-au înscris în competiţia electorală fostul baschetbalist Bruno Roschnafsky din partea PPU, avocata Irina Pop, o tânără de doar 31 de ani, din partea M10, sindicalistul Mircea Giurgiu, din partea PSRO dar şi David Ile din partea UCDR.

O candidatură cu cântec este cea a fostului preşedinte liberal al consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, între timp exclus din partid. Mihai Seplecan şi-a depus candidatura ca independent după modelul jurnalistului Liviu Avram, cu o listă de semnături cu doar trei persoane.

Biroul Electoral Municipal a respins însă această candidatură. Mihai Seplecan a precizat că a atacat decizia la tribunal. Nici candidaturile lui Bogdan Ungureanu, liderul PRU Cluj-Napoca şi a lui Dănilă Augustin de la PND nu au fost admise tot din motive legate de listele de semnături de susţinere.

PNL Cluj vrea şi primăria şi Consiliul Judeţean

La Consiliul Judeţean Cluj, deşi preşedintele nu se mai alege uninominal, ci prin votul secret al consilierilor judeţeni aleşi, există câteva nume, cap de listă, anunţate de partidele care au actualmente majoritatea în forul judeţean.

Instituţia a fost zguduită de un uriaş scandal în mai 2014 când fostul preşedinte Horia Uioreanu a fost arestat pentru luare de mită şi alte fapte de corupţie, aşa că în ultimii doi ani la conducerea CJ Cluj s-au succedat un preşedinte interimar, Vakar Istvan şi doi preşedinţi, Mihai Seplecan şi Marius Mînzat.

Totuşi se pare că funcţia este încă atractivă, cel puţin pentru unii dintre candidaţii care se regăsesc pe listele principalelor partide.

Astfel, la PNL lista de consilieri judeţeni este deschisă de senatorul Alin Tişe, care a mai ocupat funcţia de preşedinte al CJ Cluj între 2008 şi 2012 şi nu de actualul președinte al acestei instituţii, Marius Mînzat. Alin Tişe va fi propunerea liberalilor pentru această funcţie la alegerile din iunie.

În schimb, PSD merge pe mâna deputatului Cornel Itu, în timp ce UDMR doreşte să îşi păstreze funcţia de vicepreşedinte ocupată în prezent de Vakar Istvan, care de altfel rămâne propunerea maghiarilor şi pentru următorul mandat.

La Consiliul Judeţean va încerca să obţină funcţia de preşedinte şi Claudia Anastase, fost consilier local, care în urmă cu numai câteva săptămâni a demisionat din PSD  după 16 ani şi două mandate în CL Cluj-Napoca, şi a intrat în Mişcarea Liberală, din partea căreia vrea să obţină un loc de consilier judeţean. Claudia Anastase speră să obţină apoi majoritatea voturilor consilierilor aleşi pentru a deveni preşedintele acestei instituţii.

Claudia Romitan, corespondent Europa FM