Alegerile locale de la Piteşti se vor desfăşura într-o notă mai puţin obişnuită. Actualul primar al oraşului, Tudor Pendiuc, este judecat pentru fapte de corupţie şi pentru mai bine de nouă luni a fost arestat, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave.
În acelaşi dosar a fost cercetată şi fiica sa, Ema Pendiuc. Potrivit anchetatorilor, primarul Tudor Pendiuc ar fi luat mită pentru încheierea unui contract ilegal privind transportul în comun.
În prezent Tudor Pediuc se află sub control judiciar şi ca urmare a intredicţiei de a se întâlni cu anumiţi funcţionari din Primăria Piteşti, martori sau inculpaţi în dosarul în care este judecat, administraţia locală îşi desfăşoară activitatea în doua locuri diferite. Se iau decizii, se fac programe şi se stabilesc proceduri de funcţionare şi la sediul oficial al municipalităţii, dar şi în instituţia în care Tudor Pendiuc a ales să-şi amenajeze biroul.
Acuzaţiile de corupţie aduse lui Tudor Pendiuc, unul dintre cei mai longevivi primari din ţară, starea de control judiciar în care se află şi refuzul PSD de a nu îl susţine pentru un nou mandat, nu au reprezentat suficiente argumente în favoarea retragerii lui Tudor Pendiuc din lupta electorală din acest an.
Tudor Pendiuc a anunţat că va candida ca independent, principalul său competitor fiind viceprimarul Cornel Ionică – PSD, coleg de partid şi partener de mai bine de 14 ani la conducerea Primăriei Piteşti.
De altfel Cornel Ionică este şi cel care a preluat atribuţiile primarului Pendiuc pe perioada în care acesta a fost în arest la domiciliu şi apoi în arest preventiv.
Tudor Pendiuc conduce administraţia locală din anul 1992, când a devenit primar din partea Partidul Democrat pentru ca ulterior să câştige noi mandate din partea social-democraţilor.
În privinţa lui Cornel Ionică au existat acuzaţii vechi de incompatibilitate din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. În raportul acestei instituţii se arăta că Ionică nu a respectat dispoziţiile legii privind incompatibilitatea dintre funcţia de viceprimar şi cea de reprezentant al unei unităţi administrativ-teritoriale.
Viceprimarul Cornel Ionică a contestat rapotul ANI, iar justiţia i-a dat câştig de cauză. Anul acesta, la sfârşitul lunii martie, ANI a venit cu o nouă acuzaţie de incompatibilitate la adresa lui Cornel Ionică. De această dată, ANI îl acuză că în perioada 2008-2012, în calitatea sa de viceprimar a validat protocoale între Centrul Cultural Piteşti şi firmele în care ginerele său este asociat şi administrator. Numai că pe acestă speţă Cornel Ionic a mai fost acuzat şi în 2010 şi a câştigat şi acest proces în instanţă Şi de data aceasta acuzaţiile inspectorilor ANI au fost contestate de Ionică în justiţie.
Din partea PNL a fost desemnat candidat la Primăria Piteşti, Narcis Sofianu. ALDE l-a lansat în cursa electorală pe Andrei Gerea, fost deputat PNL cu trei mandate şi fost ministru al Economiei. Argeșenii îl cunosc pe Andrei Gerea ca fiind omul care, în calitate de ministru al Economiei, a pus umărul la demolarea Arpechim Piteşti.
Din partea PAM (Partidul pentru Argeş şi Muscel) candidează Mircea Andrei, fost senator PDL de Dâmboviţa și fost lider al PDL Argeș. De-a lungul timpului presa a scos în evidenţă legătura dintre casa sa de avocatură şi contractele de reprezentare sau consultanţă pe care le are cu instituţiile de stat.
Candidați la Consiliul Județean Argeș
Consiliul Județean Argeş a fost condus până în 2014 de către Constantin Nicolescu, fost preşedinte al PSD Argeş, în prezent fiind încarcerat la Penitenciarul Colibaşi într-un dosar de corupţie pentru care a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la 7 ani şi 8 luni de închisoare, fiiind acuzat că a luat mită 60.000 de euro de la omul de afaceri din Piteşti, Cornel Penescu şi că ar fi obţinut ilegal fonduri Phare, pe baza unor acte false, în valoare de 900.000 de euro pentru reabilatarea unor şcoli din judeţ.
În urma alegerilor organizate după arestarea lui Constantin Nicolescu, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş a fost câştigată de social democratul Florin Tecău. În urma scandalului sexual în care a fost implicat anul trecut, PSD Argeş a decis să nu-i mai acorde susţinerea politică pentru un nou mandat la conducerea CJ Argeş.
De numele preşedintelui Consiliului Judeţean, Florin Tecău se mai leagă pierderea a peste 6 milioane de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, pentru realizarea unei staţiuni de iarnă la Molivişu. Proiectul a fost început dar abandonat ulterior de autorităţile locale care aşteaptă acum bani de la Guvern pentru continuarea lor.
Pentru alegerile din acest an PSD Argeş susţine candidatura medicului Dan Manu pentru șefia Consiliului Judeţean. Dan Manu are ştate vechi în organizaţia PSD dar a deţinut până acum doar funcţii de consilier judeţean pe probleme de sănătate. Argeşenii îl cunosc mai degrabă ca medic şi ca autorul unui accident rutier soldat cu moartea victimei care a avut loc în 2011 dar care a ajuns la instanţele de judecată abia în 2013 şi din care Dan Manu a ieşit fără nicio condamnare.
Din partea PNL pentru şefia Consiliului Judeţean candidează Ion Popa, în prezent senator PNL de Argeş. El a mai candidat pentru presedinţia Consiliului Judeţean şi în 2014 dar a pierdut alegerile. În perioada 2007- 2009 Ion Popa a fost prefect de Argeş , perioadă în care există informaţii potrivit cărora ar fi implicat în dosarul retrocedărilor ilegale din Pădurea Trivale alături de alti prefecţi ai Argeşului.
Ana Sorescu, corespondent Europa FM