A început campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie.Toate corturile și bannerele electorale care au fost afișate până acum pe domeniul public trebuie înlăturate.
Este pentru prima dată când românii nu vor mai fi asaltaţi de afișe stradale de mari dimensiuni şi nu vor primi tradiţionalele fulare, geci, căciuli sau găleţi.
Pe durata celor 30 de zile de campanie, este interzisă distribuirea obiectelor cu însemnele unor partide politice sau cu numele unor candidați.
În timpul campaniei electorale, sunt permise doar acele afișe electorale care au dimensiunile stabilite de lege, adică de cel mult 50 de cm pe 35 de centimetri. Orice persoană poate sesiza Poliția sau Jandarmeria dacă observă că bannerele uriașe cu mesajele candidaților la alegeri nu au fost înlăturate.
Amenzile sunt cuprinse între 600 și 1000 de lei și cresc la 15 mii până la 50 de mii de lei, în cazul celor care încalcă legea de finanțare a campaniilor electorale.
Pe durata celor 30 de zile de campanie electorală sunt interzise vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie și cele care difuzează materiale audio.
Nu sunt permise nici spectacolele, serbările sau focurile de artificii organizate de candidații la alegeri – spune vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică.
Nu este permisă nici distribuirea obiectelor inscripționate cu mesaje electorale sau cu numele candidaților la alegeri. În această categorie intră pixurile cănile, tricourile, vestele, șepcile, pungile, gălețile, umbrelele, brichetele și produsele alimentare sau băuturile alcoolice.
Candidații vor avea voie să folosească materiale de propagandă electorală difuzate la radio și televiziuni sau publicate în ziare, pot distribui broșuri, pliante și alte materiale tipărite prin care să își facă proiectele cunoscute.
În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe.
“În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură şi la discuriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală exprimate în forma scrisă sau prin viu grai care incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare”, se arată în lege.