Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, România a devenit responsabilă de asigurarea securităţii la peste 2.000 de kilometri de frontieră externă, terestră şi maritimă, a blocului comunitar.
Practic, din cei cinci vecini, doar doi sunt în Uniune, adică Bulgaria şi Ungaria. Ceilalţi trei vecini ar vrea să intre în blocul comunitar, dar istoria a dovenit că în ciuda dorinţei, aderarea sau acceptarea în blocul comunitar este un proces complicat şi lung.
Aflate la est şi nord de România, Republica Moldova şi Ucraina au semnat un tratat de asociere cu Uniunea Europeană în 2014.
Tentativele de apropriere de Vest ale celor două state foste sovietice au dus la divizări acute în interior şi la reacţii dure din Partea Rusiei.
Doar un exemplu: Moscova a blocat imediat o bună parte a importurilor din Republica Moldova. Iar în Ucraina, Maidanul a luat foc. La propriu.
Cât priveşte statele din Balcanii de Vest, doar două au devenit membre ale Uniunii-Slovenia şi Croaţia. Vecina noastră, Serbia, dar şi Bosnia Heţegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo şi Albania şi-au exprimat dorinţa de a intra în marea familie europeană, însă conflintele interne sau bilaterale au împiedicat progresele.
La sud, România se învecinează cu Bulgaria. Şi noi şi bulgarii aşteptăm ca celelalte membre ale Uniunii să ne accepte în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Asta ar echivala cu eliminarea controalelor la graniţele noastre cu celelalte state ale Uniunii.