În cei cinci ani de mandat, cei 751 de eurodeputaţi, printre care şi cei 32 de aleşi din România, au votat aproape 600 de acte normative.
Bilanţul este comparabil cu cel al Parlamentului României în mandatul precedent.
Parlamentul Uniunii Europene a aprobat legi care obligă statele membre să elimine produsele din plastic de unică folosinţă şi să crească eficienţa energetică.
De asemenea, eurodeputaţii au obligat companiile de comunicaţii să elimine complet taxele ”roaming” aplicate utilizatorilor, astfel încât cetăţenii Uniunii să poată să telefoneze, să trimită SMS-uri și să folosească date pe mobil atunci când călătoresc în alt stat al blocului comunitar la același cost ca în propria ţară.
În acest mandat, Parlamentul Uniunii Europene a aprobat şi o nouă schemă de finanţare pentru acces gratuit la internet în spaţii publice dar şi reguli care interzic ”blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru.
Legislativul Uniunii a aprobat de curând şi după negocieri coordonate de România, o directivă care duce printre altele, la supunerea mult disputatului proiect energetic ruso-european Nord Stream 2 regulilor europene privind piața gazului.
Şi tot în acest mandat, Parlamentul European a activat în premieră, articolul 7 al Tratatului Uniunii pentru Ungaria şi Polonia.
Cele două state membre riscă suspendarea votului în Consiliul Uniunii pentru încălcări repetate ale statului de drept.