În jur de 60 la sută dintre europeni ar urma să participe la alegerile pentru desemnarea viitorilor eurodeputați, arată sondajele Parlamentului European. Alegerile europarlamentare vor avea loc între 6-9 iunie în toate țările blocului comunitar.
Directorul media al Parlamentului European: „Am văzut, de asemenea, creșterea unor grupuri extremiste în anumite țări”
Printre grupurile politice care vor continua să activeze la Bruxelles se numără cel al Popularilor și al Socialiștilor și Democraților. Lupta se va duce pentru locul trei, spune la Europa FM, Jesus Carmona, directorul media al Parlamentului European.
„Ce vedem acum, în aceste sondaje, este că avem un prim câștigător al acestor alegeri: Grupul Partidului Popular European, iar pe locul doi va fi Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. Bătălia se va duce pentru poziția a treia. Nu știm dacă Renew Europe va continua să fie al treilea partid sau alte grupuri vor fi acolo Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni sau Grupul Identitate și Democrație. Am văzut, de asemenea, creșterea unor grupuri extremiste în anumite țări. Dar avem și vești bune care vin din Polonia, Spania, unde participarea partidelor extremiste pare mai redusă în proiecțiile noastre”, a spus Jesus Carmona la Europa FM.
Directorul media al Parlamentului European: „În același timp, va trebui să trecem mai multe legi care sunt încă pe agenda Parlamentului European”
Creșterea în sondaje a partidelor care au un discurs extremist și antieuropean este îngrijorător, mai spune Jesus Carmona. Viitorul Parlament European va avea de definitivat politici importante și sensibile în actualul context de securitate, misiune care va fi dificilă fără o majoritate care să voteze legislația europeană.
„Extremismul și mișcările antieuropene ar putea îngreuna procesul de luare a deciziilor în viitorul Parlament European. Trebuie să luăm în considerare că vor fi provocări enorme după alegeri. Nu știm ce se va întâmpla în Statele Unite ale Americii, cine va câștiga alegerile prezidențiale, dacă va fi Donald Trump poate că va trebuie să reconfigurăm politicile de apărare, de relații internaționale. În același timp, va trebui să trecem mai multe legi care sunt încă pe agenda Parlamentului European: schimbările climatice, migrația, extinderea Uniunii Europene, iar o majoritate politică capabilă să treacă aceste legi este esențială”, a mai spus Jesus Carmona la Europa FM.
Sursa foto: Europa FM