Confidenţialitate

Ce este important, pentru alegător, la alegerile locale comasate cu alegerile europarlamentare? Septimius Pârvu explică | VIDEO

Septimius Pârvu, coordonator de program electoral la Expert Forum, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Cred că cea mai evidentă campanie de informare a fost cea generată de diverse scandaluri care au apărut în mass-media”, a spus Septimius Pârvu la Europa FM. Cât despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, coordonatorul de program electoral la Expert Forum a spus la europa FM că „Avem două campanii care nu au neapărat o logică comună”. La ce să fim atenți și care este cea mai mare provocare a acestor alegeri? Ce este important, pentru alegător, la alegerile locale comasate cu alegerile europarlamentare? Află răspunsurile din emisiunea Europa FM de marți seară.

La ce să fim atenți? Care este cea mai mare provocare a acestor alegeri?

Septimius Pârvu: „Cred că sunt două paliere la care ar trebui să ne uităm cu atenție. De o parte dintre probleme deja ne-am lovit. Și până acum s-au văzut foarte mult problemele de ordin tehnic, legislativ pe care le-a creat această comasare, pentru că, practic, s-au adus două legi – de fapt, sunt mai multe legi – pe lângă legea pentru alegeri locale și cea pentru europarlamentare mai sunt tot felul de alte reglemntări care se aplică, care au fost puse cap la cap, dar nu au până la capăt logică.

S-a mai dat și Ordonanța 21 care azi se discută la Curtea Constituțională, deci vedem în ce măsură e constituțional sau nu modul în care s-a reglementat. Sau cel puțin o parte din Ordonanță se discută.

Au fost deja numeroase probleme legate de formarea birourilor electorale, pentru că… acesta este și unul dintre motivele pentru care s-a atacat la Curtea Constituțională această Ordonanță pentru că a restrâns, practic, dreptul unor partide de a face parte din birourile electorale. Ceea ce, conform legislației vechi dacă vreți, care era în vigoare până acum, nu s-ar fi întâmplat”.

Septimius Pârvu: „Cred că cea mai evidentă campanie de informare a fost cea generată de diverse scandaluri care au apărut în mass-media”

Septimius Pârvu: „Plus, sigur, va urma toată această parte de vot. Procedurile de vot cu care ne vom confrunta în perioada următoare. Dacă Ordonanța va rămâne așa cum este, ne vom trezi cu cinci buletine, ne vom trezi cu secții diferite, pentru că la locale putem vota în anumite secții.

Sau conform unor circumscripții, pentru că secțiile vor fi aceleași, dar votezi după anumite reguli la europarlamentare.

A apărut și povestea cu viza de flotant – dacă nu ți-ai făcut reședința până pe 10 aprilie nu mai poți să votezi la adresa de reședință. Adică, sunt foarte multe lucruri care s-au adunat. Eu simt că nu a existat o campanie de informare.

Cred că cea mai evidentă campanie de informare a fost cea generată de diverse scandaluri care au apărut în mass-media”.

Septimius Pârvu: „Avem două campanii care nu au neapărat o logică comună”

Septimius Pârvu: „Problema campaniei și modul în care s-au format listele de candidați este una dintre… o altă problemă importantă în sensul în care avem două campanii care nu au neapărat o logică comună în paralel.

Doar o chestiune la care m-am uitat zilele acestea: primarii sunt obligați acum să pună panouri pentru afișarea posterelor, pentru că nu mai există… Acum, în campania electorală, conform oricărei logici electorale, nu mai ai voie să pui bannere”.

Septimius Pârvu, despre unul dintre efectele negative ale comasării alegerilor

Septimius Pârvu: „Primarii acum trebuie să pună: aici avem campania pentru europarlamentare, pe panoul celălalt avem campania pentru locale. Ceea ce este un pic absurd și va crea foarte multă confuzie. Asta este, de fapt, cred că este unul dintre efectele foarte negative ale masării – pentru că nu mai urmărești niciuna dintre teme până la capăt. O să amestecăm discuții despre țevi, autobuze, cu discuții despre politica externă a UE, politica agricolă”.

Tudor Mușat: Asta dacă o să le amestecăm… Dacă nu o să ocultăm cu totul temele europene de fapt. Nu?

Septimius Pârvu: „Oricum, campania pentru europarlamentare cred că era oricum destul de aridă, dar s-ar putea, în contextul acesta să se piardă și mai mult în contextul localelor. Unde omul, acum să fim foarte sinceri, alegătorul are interes mai apropiat de lucrurile care se întâmplă în comunitate foarte aproape”.

Septimius Pârvu: „Noi ne-am uitat pe date să vedem unde mai sunt comasate alegeri în Europa și mai sunt vreo șapte țări, dar acolo există o tradiție a comasării. Adică, de zeci de ani ele sunt organizează comasat, sunt în Constituție. De fapt, Ungaria este singura țară care le-a comasat cumva pe neașptate. În 2022 a fost modificată Constituția pentru a permite această comasare. Vor fi alegeri și în Bulgaria din nou. Dar altfel nu a existat această precipitare <<Hai repede să punem alegerile împreună, facem repede o Ordonanță cu două luni înainte și vedem noi ce s-o întâmpla, cum s-o aplica>>”.

Septimius Pârvu: „Transparența cheltuielilor este mult mai mică. Pentru că, practic, partidele raportează la anul, iar dacă ești independent nu ai nicio obligație”

Septimius Pârvu: „Și, legat de campanie, aș reveni doar un pic la acea chestiune pentru că este foarte importantă: această logică a campaniei s-a schimbat undeva prin 2015, când în Parlament a fost o discuție <<Haideți să găsim o cale să scăpăm de toate bannerele, de toate materialele plătite ilegal>>. Ceea ce… exista o bază acolo. Au fost dosare penale. Se știa că există firme care plăteau, nu se raportau.

Dar am ajuns într-o logică la fel de defectuoasă. Adică cheltuim foarte mulți bani înainte de începerea campaniei, pe 10 mai s-a golit tot orașul, nu mai vedem… Dacă vine cineva acum în România se întreabă dacă noi nu avem alegeri pe 9 iunie.

Și transparența cheltuielilor este mult mai mică. Pentru că, practic, partidele raportează la anul, iar dacă ești independent nu ai nicio obligație. Dacă eu știu că vreau să candidez independent și cheltuiam bani în luna martie, eu nu am absolut nicio obligație să raportez banii aceia”.

Ce este important, pentru alegător, la alegerile locale comasate cu alegerile europarlamentare?

Septimius Pârvu: „În primul rând, dacă ne gândim la ziua alegerilor sau perioada mai apropiată de ziua alegerilor. În primul rând, trebuie să știm unde avem drept de vot. Pentru că asta probabil va fi una dintre cele mai mari provocări.

La locale suntem legați de adresa de reședință, domiciliu sau reședință, depinde dacă mai avem încă o casă și ne-am înregistrat adresa respectivă. Nu putem vota oriudunde.

Iar la europarlamentare, votezi unde ești arondat conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de oriunde, și din țară, și din străinătate dacă nu ești în localitatea respectivă.

Foarte important: alegătorii din străinătate nu vor putea vota la locale în străinătate, ci trebuie să vină în țară – ceea ce probabil va fi o temă importantă și o temă pe care m-aș aștepta să văd mai multă informare”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Sebastian Burduja, candidatul PNL la PMB: „Problemele mari ale Bucureștiului nu au fost îmbunătățite în mandatul lui Nicușor Dan” | VIDEO