Populațiile de albine de peste tot din lume se bucură în aceasta perioada de un mediu mult mai prietenos având în vedere că multe dintre lucrările agricole au fost oprite temporar, din cauza măsurilor de izolare luate în contextual pandemiei de coronavirus, scrie BBC.
Așadar, pesticide periculoase, gazele nocive provenite de la autoturisme, care decimau populații întregi de albine, nu au mai ajuns să le facă rău micilor insecte.
În întreaga lume, albinele sunt puse în pericol mai ales din cauza poluării și a utilizării masive de pesticide în agricultură.
“Aceste mici viețuitoare sunt vitale pentru hrana noastră, dar și pentru modul în care vor arăta peisajele rurale”, spune Gill Perkins, reprezentant al Bumblebee Conservation Trust, organizație ce caută soluții pentru a proteja populațiile de albine.
Lumea fără albine ar arăta cu totul altfel. Albinele şi alţi polenizatori fertilizează aproximativ trei sferturi din culturile agricole din lumea întreagă și 80% din plantele cu flori. Studiile au arătat că insecticidele nicotinoide, des folosite în agricultură, prejudiciază capacitatea albinelor de a scutura florile pentru a colecta polenul cu care fertilizează culturile agricole.
Calculele Universității din Reading, citate de BBC, arată că albinele și alti polinezatori au un impact economic global de aprorximativ 150 de miliarde de dolari.
În urma masurilor de izolare luate în contextual pandemiei de coronavirus, poaluarea din atmosfera s-a redus considerabil. Iar asta le ajută pe albine să “lucreze” mult mai eficient.
Pe șosele sunt mult mai puține mașini, așa că în atmosferă nu mai este aruncate atât de multe noxe.
Toate aceste noxe fac că parfumul florilor să nu mai ajungă la albine. De aceea, de multe ori, albinele se aventurează în drumuri mai lungi, departe de stup, pentru a caută florile. Acum, când aerul e mai curat, albinele pot face drumuri mai multe și mai scurte intre stup și zonele cu plante.
În plus, un mare număr de albine sunt ucise de mașinile de pe șosele. Un studiu din anul 2015, realizat de cercetători canadieni arată că 24 de miliarde de albine și viespi sunt ucise anual de mașinile care circulau pe drumurile din America de Nord.
Good Morning #wildlife #nature #naturelovers #BritishBees. #WoodlandTrust #SaveTheBees #bumblebee #Honey #scotnature #naturephotography #pollinators pic.twitter.com/2HYukefZtJ
— Sue (@Suzypuzy) April 30, 2020
În plus – un alt avantaj al crizei provocate de COVID-19 – autoritățile locale au tăiat din bugetele alocate îngrijirii spațiilor verzi, așa că toate cele zone sunt acum pline de flori, numai bune pentru hrana albinelor.
De altfel, ecologiști din Marea Britanie au cerut autorităților să nu mai învestească fonduri în îngrijirea și taiarea spatiilor verzi, tocmai pentru ca albinele să aibă unde să vină pentru a colecta polen.
Pe de alta parte, criza provocată de pandemia de coronavirus are și efecte negative, spun apicultorii. Aceștia au de suferit din cauza restricțiilor de circulație. Cei din Canada și din multe state europene depind de muncitorii sezonieri, dar și de importul de mătci pentru coloniile lor de albine. În Marea Britanie, de exemplu, mulți apicultori aduc albinele regină din Italia, de regulă acestea fiind transportate cu avionul.
Specialiștii din domeniul apiculturii spun că toate avantajele câștigate acum, după izolarea produsă de pandemie, trebuie păstrate și după ridicarea restricțiilor. Obiceiuri precum renunțarea la a mai tăia spațiile verzi atât de mult sau folosirea mai puțin a vehiculelor, atunci când se poate, trebuie duse mai departe pentru ca albinele și alte insect să aibă de castigat pe termen lung, scrie BBC.