Confidenţialitate

Țara din Europa care atrage din ce în ce mai mulți turiști: Albania se promovează la târguri și în reviste de specialitate | AUDIO | GALERIE FOTO

Albania, țară cu 2,8 milioane de locuitori se află între zonele din Europa care atrag tot mai mulți turiști. Inclusiv din România, numărul de vizitatori e în creștere după apariția curselor aeriene low-cost. Dar și pentru că țara își promovează atracțiile la târguri și în reviste de specialitate. Albania nu înseamnă doar plajele de la mările Adriatică și Ionică, ci își cheamă turiștii la aventuri în zonele muntoase.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unele agenții de turism oferă pachete doar pentru cazare în stațiunile de la Marea Adriatică și Marea Ionică. Spre exemplu, pentru 3 nopți la un hotel de 3 stele ar fi un preț de pornire de 63 de euro – cu mic dejun inclus.

Pentru sejururi, prețurile pornesc de la 300-400 de euro – transport cu avion, cazare și mic dejun. Dar nu doar stațiunile cu ieșire la mare atrag turiști.

Albania nu înseamnă doar plajele de la mările Adriatică și Ionică, ci își cheamă turiștii la aventuri în zonele muntoase

Revista „National Geographic” a prezentat un reportaj realizat în urma unei experiențe cu caiacul pe râul Vjosa, cu o lungime de 272 de kilometri – din care 80 sunt în Grecia, iar 192 în Albania.

Un coridor cu numeroase cascade prin care zona și-a câștigat supranumele „Paradisul celor 1000 de izvoare”.

Acesta este unul dintre ultimele râuri sălbatice ale Europei – practic singura cale navigabilă majoră de pe continent neatinsă de baraje.

„Îmi scufund vâsla în apele de topire turcoaz ale Vjosa, parte dintr-o fugă neîntreruptă din Munții Pindus din Grecia către orașul albanez de coastă Vlorë. Și în timp ce îmi îndrept nasul caiacului prin canale pitorești, încep să înțeleg de ce acest râu virgin, elogiat în poezie și cântece de-a lungul secolelor, contează atât de mult pentru localnici și de ce o campanie de mai mulți ani pentru a-l conserva a atras numeroși susținători” – notează autorul reportajului.

Vjosa a fost declarat parc național fluvial sălbatic în martie 2023, informație pe care o găsim în numeroase ghiduri de călătorie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. Codul roșu de caniculă nu exista în România în urmă cu 24 de ani. Copernicus: Temperatura medie la nivel mondial a crescut cu peste 1,5 grade Celsius pentru 12 luni consecutiv | AUDIO | GALERIE FOTO