În Alba a început campania de depistare a rabiei în rândul vulpilor. În total, până la 120 de animale vor fi împușcate de inspectorii sanitari-veterinari și duse la analize specifice în vederea depistării rabiei.
Vulpile nu pot fi tranchilizate pentru analiză, a explicat pentru EuropaFM, purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu
Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Supravegherea rabiei se face în două moduri: supraveghere activă – recoltare prin împușcare – și supraveghere pasivă – recoltarea vulpilor decedate și prelevarea de probe de la acestea.”
Florentina Mihăiță, jurnalist Europa FM: „De ce nu pot fi făcute analize fără a fi împușcate vulpile?”
Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Se recoltează pentru analiză porțiune din mandibulă, în vederea stabilirii diagnosticului.”
„Florentina Mihăiță, jurnalist Europa FM: „Și pe baza acestor analize și identifică sau nu virusul rabiei, nu?”
Purtătorul de cuvânt DSVSA Alba – Dragoș Suciu: „Exact”.
Animalele vor fi apoi incinerate, pentru că ar putea fi purtătoare și de ale boli
„Cadavrele animaliere se neutralizează, potrivit legislației în vigoare. Blana nu poate fi valorificată, întrucât reprezintă un material biologic cu posibil risc pentru sănătatea umană. Poate să transmită râie, purici, păduchi”, a adăugat Dragoș Suciu.
Campania de depistare a rabiei la vulpi are loc anual în judetul Alba. Actiunea vine după ce, la finalul anului trecut, a avut loc o campanie de vaccinare prin momeli cu vaccin antirabic distribuite prin păduri și în apropierea vizuinilor.
DSVSA Alba mai transmite că, în ultimii 10 ani, nu a mai fost identificat nici un caz de rabie.
Sursa foto: Shutterstock