Pe un bloc dintr-o zonă aglomerată din Alba Iulia s-a realizat o pictură murală care purifică aerul. Vopseaua folosită a fost produsă în mod ecologic, iar fiecare metru pătrat ar echivala cu unul de pădure.
Desenul mural, înalt de peste 30 de metri, a fost realizat de artistul stradal Laurențiu Alexandrescu, cunoscut drept Irlo.
Acesta a fost adus la Alba Iulia de tinerii din Asociația XEO, cei care au câștigat o finanțare privată de 10.000 de euro pentru proiectul menit să reamintească importanța luptei împotriva poluării.
În imagine este reprezentată „Mama Natură”, deasupra unui oraș poluat și înțesat de mașini.
Blocul pe care s-a realizat pictura murală nu a fost ales întâmplător, acesta fiind situat chiar în centrul orașului, lângă o parcare aglomerată și aproape de o arteră principală, intens circulată.
Potrivit artistului care l-a realizat, desenul mural este cel mai mare de acest gen din Transilvania, iar vopseaua, pe bază de apă, atrage și reține noxele eliminate de mașini.
Pictura are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri cu 14 copaci maturi. Într-un an, aceasta elimină peste 19 kg de oxizi de azot și absoarbe circa 17 de kg de CO2.