Libanezii sunt, în această perioadă, greu încercați.
Capitala Beirut a fost zguduită de o explozie catastrofală, care a ucis aproape 150 de persoane și a rănit mai mult de 5.000.
Au sărit în aer peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu, depozitate în orașul-port în condiții nesigure, adică echivalentul unei bombe atomice.
Imaginile terifiante ale deflagrației, una dintre cele mai puternice înregistrate la nivel mondial în ultimii ani, au făcut înconjurul lumii și au stârnit un val de empatie.
Mai multe țări s-au alăturat eforturilor de a ajuta libanezii năpăstuiți.
Mai bine de 300.000 de persoane au rămas fără adăpost după explozia de la Beirut.
Deși avariate, studiourile Virgin Radio Lebanon continuă să emită în aceste zile, pentru a ține populația informată. Pe pagina de Facebook Virgin Radio Lebanon sunt centralizate formele de sprijin prin care localnici și comunitatea internațională se pot alătura eforturilor umanitare.
Sunt multe întrebări care își așteaptă răspunsurile la finalul anchetei care se face în acest caz.
Oricine poate ajuta, printr-o donație către Cruce Roșie din Liban, organizație mobilizată rapid în sprijinul celor afectați de această nenorocire, care s-a adăugat unei crize economice profunde și, totodată, actualei pandemii de coronavirus.
Un apel la ajutor a venit și din partea organizației Save the Children Lebanon.
Save the Children avertizează că intervenția umanitară în Beirut trebuie să fie promptă și solidară, astfel încât copiii să fie puși la adăpost și să primească îngrijire medicală și suport psihologic.
Spitalele din Beirut raportează că nu mai pot trata victime, deoarece sute de paturi s-au umplut imediat în urma exploziei, iar unele spitale au fost în întregime decimate în deflagrație.
Echipele Salvați Copiii de pe teren raportează că străzi întregi au fost șterse de pe hartă, iar mulți copii sunt dați dispăruți, deși eforturi colosale sunt făcute de echipele de salvare pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. Este o situație cu adevărat disperată.
„Incidentul nu se putea întâmpla într-un moment mai prost, a lovit comunitățile care sufereau deja de impactul crizei COVID-19 și de deteriorarea economică. Portul principal al Beirutului, acum complet deteriorat, este vital pentru o mare parte din importul de alimente, cereale sau combustibil.
Toți locuitorii vor simți imediat deficitul de nevoi de bază ca urmare a acestei tragedii” a declarat Jad Sakr, Directorul Salvați Copiii Liban.
Persoanele fizice sau companiile pot dona online pe https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protecție/situații-de-urgență/explozia-de-la-beirut sau în contul Organizației Salvați Copiii: RO 15 RNCB 0071011434790005.