Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a anunţat, vineri, că s-a înregistrat cel de-al 50-lea deces din cauza rujeolei.
Potrivit lui Alexandru Rafila, cea din urmă victimă a bolii este un copil în vârstă de patru ani.
“Din nefericire, astăzi, înregistrăm al 50-lea deces din cauza rujeolei. (…) Cel de-al 50 lea deces din cauza rujeolei este un copil de patru ani. Din antecedentele lui rezulta că a fost vaccinat împotriva rujeolei, însă era un copil cu numeroase comorbidităţi, adică şi cu alte afecţiuni care afectau inclusiv calitatea răspunsului imun”, a declarat doctorul la o dezbatere pe tema vaccinării, notează Agerpres.
Alexandru Rafila a precizat că rezultatele testelor iniţiale făcute copilului au fost negative în ceea ce priveşte rujeola, însă, după repetarea lor, s-a stabilit acest diagnostic.
“Mai mult, primele teste făcute acestui copil au fost negative în ceea ce priveşte rujeola, ulterior, s-a stabilit, după repetare, diagnosticul de rujeolă, cel puţin asta am înţeles de la Centrul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile. Deci, era vorba de o persoană cu comorbidităţi, probabil cu o imperfecţiune a răspunsului imun care s-a manifestat atât în cazul bolii şi, probabil, şi în cazul vaccinării. Chiar dacă a fost vaccinat nu a obţinut titlul de anticorpi protectori, adică un nivel de anticorpi care să-l protejeze împotriva îmbolnăvirii”, a explicat specialistul.
El a precizat că, din nefericire, există şi astfel de situaţii. “Nu există niciun vaccin perfect care să dea protecţie de sută la sută. Însă trebuie să avem în vedere că, dacă noi aveam o acoperire vaccinare corespunzătoare în România, acest copil nu s-ar fi îmbolnăvit şi cred că acesta este lucru de menţionat”, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.