Apicultorii români care au avut pierderi în primăvara acestui an din cauza fenomenelor meteo nefavorabile vor putea primi un sprijin financiar de 20 de lei pe familia de albine. Este vorba de o schemă de ajutor de minimis iniţiată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Resursele financiare se ridică la 37 de milioane de lei, respectiv 7,78 de milioane de euro, acestea fiind asigurate de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pe anul 2019, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG, notează Agerpres.
“Urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, datorită diminuării timpului pentru cules, precum şi datorită cantităţii mici de polen şi nectar. (…)Pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care apar din cauza acestor fenomene hidrometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare pentru menţinerea acestora şi pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole”, potrivit documentului.
Beneficiarii ajutorului sunt apicultori, persoane fizice; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Sprijinul financiar de 20 lei/familia de albine se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa şi deţine peste 1,4 milioane de familii de albine.