Confidenţialitate

Ai o pisicuţă? Iată ce trebuie să ştii despre îngrijirea ei

Ai adoptat o pisică sau ți-ai luat pisică? Bravo, ai câștigat un prieten pe viață; te va încânta cu drăgălășeniile ei pentru mulți ani dacă o ajuți să își păstreze o stare de sănătate bună, o ajuți să rămână activă și îi oferi o alimentație adecvată. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Imediat după ce a devenit membra familiei tale, mergi la medicul veterinar ca să îi evalueze starea de sănătate.

Medicul te va sfătui în ceea ce privește vaccinarea, deparazitarea externă și internă, alimentația potrivită în funcție de vârsta ei.

Dacă este puiuț, atunci profită să o sterilizezi pe la 3 luni. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, știai?

Riscul de tumori mamare este de 100 de ori mai mic dacă sterilizezi pisica înainte de primele călduri decât mai târziu. Nu te speria în privința intervenției!

Medicul îți va explica procedura, faptul că va avea o convalenscență scurtă și își va reveni repede. Alege să o sterilizezi timpuriu deoarece vei reduce riscul pentru infecții și afecțiuni grave (precum cancerul mamar, ovarian).

În plus, veți scăpa de disconfortul perioadei de călduri. O pisică intră în călduri la 3 săptămâni, având două sezoane de împerechere pe an. Poate da naștere a trei rânduri de pui pe an, fiecare cu mai mulți pui. Unele pisici sunt foarte gălăgioase în perioada respectivă, pot refuza hrana, pot fugi de acasă și atrag motanii din zonă care nu vor rata nicio ocazie să marcheze și să țină și ei serenadele lor zgomotoase.

După sterilizare, pisica are nevoie de un pic mai multă atenție ca să își revină repede. Dacă nu o lași la clinică, atunci medicul îți va spune ce să urmărești.

E important să ai grijă să îi fie cald și bine până se trezește, iar apoi să nu își tragă de fire sau să se lingă excesiv. Altminteri se recuperează mult mai rapid dacă sunt sterilizate la vârstă mică. Își revin repede și pot să sară de colo colo doar la câteva ore după ce s-au trezit din anestezie.

Acum este momentul în care alimentația devine mai importantă. Imediat după intervenție alege o hrană pentru pisici sterilizate deoarece pisica poate lua cel mai mult în greutate în primele 2-4 luni după operație.

Nivelul de hormoni sexuali scade, metabolismul pisicii se reduce cu 24-33%, de aceea are nevoie de o hrană adecvată și de stimuli ca să facă mișcare.

Pisica are nevoie acum de o hrană mai săracă în grăsimi și carbohidrați și mai bogată în proteine și fibre pentru menținerea masei musculare și conferirea unei senzații de sațietate.

Dacă îi asiguri și un partener de joacă și îi creezi un mediu care să o stimuleze, o vei ajuta. Pisica este în esența ei o felină căreia îi place să vâneze, să descopere, de aceea viața într-un apartament poate să o facă mai sedentară și să devină supraponderală sau obeză.

Alătură-te comunității Facebook Pisici delicate și intră în aplicația Sterilizarea este bună pentru a discuta mai multe cu medicii veterinari și specialiștii Purina Pro Plan® despre îngrijirea pisicii și sterilizare! Peste 100 de cabinete și de clinici veterinare s-au alăturat campaniei inițiate de Nestle PURINA, până la finele lunii aprilie fiind oferite carduri cadou de servicii medicale de 50 de lei și produse destinate pisicilor sterilizate la prețuri speciale.