Confidenţialitate

Chesnoiu: Agricultura din România are nevoie de schimbare în contextul noilor ținte de performanță stabilite de UE | AUDIO

Agricultura din România trebuie reformată astfel încât să atingă noile ținte de performață stabilite de Uniunea Europeană. Altfel, țara noastră riscă să piardă din fondurile alocate în următorii ani, peste 3 miliarde și jumătate de euro, bani prevăzuți numai pentru investiții și plăți directe. Este primul obiectiv asumat în Parlament, la audierile din această dimineață, cel propus să ocupe postul de ministru al Agriculturii, deputatul PSD Adrian Chesnoiu. Marți, Legislativul Uniunii a votat noua politică agricolă comună, iar acum România trebuie să facă planul de adaptare la noile condiții.

Noua politică agricolă prevede, printre altele, că statele membre ale Uniunii trebuie să înceapă să producă alimente mai curate.

Dar pentru asta e nevoie de mai multă apă, așa că cel care va conduce Agricultura avertizează că este esențial să fie alocați mai mulți bani pentru dezvoltarea sistemelor de irigații și de desecare. Dacă nu vom reuși să facem performanță, vom pierde bani, atrage atenția Adrian Chesnoiu.

„Riscul fiecărui stat membru, pentru că nu discutăm aici doar de România, îl reprezintă acea posibilitate trecută în regulamentul european de suspendare a plăților în cazul în care nu se ating indicatorii de performanță pe care fiecare stat membru și-l prevede în Planul Național Strategic. Acest lucru trebuie să ne preocupe pe toți”, a spus Adrian Chesnoiu.

Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, spune, la Europa FM, că noul ministru va avea de gestionat și problema pesticidelor care, a stabilit Uniunea, trebuie folosite în cantități mai mici din 2023.

„Această nouă politică agricolă comună ne cere să reducem din pesticide și fertilizanți și antibiotice, în condițiile în care nu pune la dispoziție și alternativă. În secunda în care reduci la 50%, cum ar vrea această politică agricolă comună, fertilizanții și pesticidele, tu supui acea cultură unor riscuri majore, având în vedere că noi avem o gamă destul de largă de dăunători și aceștia trebuie stârpiți dacă vrem să mai mâncăm”, a explicat Carmen Avram la Europa FM.

Statele membre vor fi obligate și să crească cantitățile de produse bio și să mărească suprafețele de terenuri curate.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Parlamentul European a votat marți seară reforma politicii agricole în Uniune | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.