Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Veaceslav Şaramet, care conduce o delegaţie comună a MRP – MAI în regiunea Lamezia Terme, a declarat sâmbătă, pentru Europa FM, că în cazul agresorului româncei sechestrate în Italia s-a trecut de la restul preventiv la arestul efectiv şi că femeia se află în prezent într-un program de protecţie a martorilor.
Potrivit acestuia, delegația română a avut întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale italiene, respectiv ai Prefecturii şi Carabinierilor din regiune, cu privire la acest caz. Şaramet a precizat că a avut loc şi o întâlnire cu românca în cauză, iar aceasta are o stare de sănătate bună și este optimistă.
Şaramet a menţionat că delegaţia MRP – MAI a vizitat şi locul în care românca şi cei doi copii ai săi au fost sechestraţi.
“Este un loc destul de izolat, unde se ajunge destul de greu. Acea baracă nu avea nici curent electric şi doar o bucată de acoperiş”, a povestit el. Potrivit acestuia, în acea baracă, femeia și copiii săi locuiau de aproape doi ani. Înainte, locuiseră într-o altă casă a bărbatului, femeia fiind angajată pe post de îngrijitoare.
Secretarul de stat a indicat că misiunea comună MRP – MAI a început vineri şi va rămâne cât va fi nevoie în regiunea Lamezia Terme.
O româncă de 29 de ani, mamă a doi copii, de trei şi nouă ani, a fost, între anii 2007 şi 2017, victima violenţelor, abuzurilor sexuale şi sclaviei la care a fost supusă de un cetăţean italian, în vârstă de 52 de ani.
Anchetatorii italieni au descoperit că familia locuia într-o mică baracă insalubră, fără curent electric şi fără servicii şi infestată cu şoareci şi insecte, în comuna Gizzeria, din provincia Catanzaro. Din cauza condiţiilor neigienice, femeia şi cei doi copii au fost imediat transferaţi de autorităţi într-un loc protejat.
Ministerul Afacerilor Externe a informat vineri că mama este internată, sub supraveghere, într-o unitate sanitară şi beneficiază de asistenţă medicală şi consiliere psihologică, iar minorii se află într-un centru de asistenţă socială.