Agenția de rating S&P a păstrat calificativul 3B- (/BBB-) pentru România, dar a modificat perspectiva la “stabilă”. Până acum era “negativă”. Motivul îmbunătățirii ține de scăderea riscurilor fiscale. Standard&Poor’s afirmă că guvernul român a luat măsuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt și prognozează că datoria publică netă se va stabiliza la 50% din PIB până în 2023. Este pentru prima oară în 8 ani când agenția modifică în sens pozitiv perspectiva României.
În opinia agenției de rating Standard&Poor’s, decizia guvernului de a retrage legislația costisitoare privind pensiile e foarte importantă pentru atingerea stabilității bugetare, iar agenda de consolidare pe termen mediu e credibilă. După contractarea economiei cu aproape 4% anul trecut, S&P se așteaptă ca economia României să-și revină cu o creștere solidă de 5% anul acesta, pe baza investițiilor din fonduri europene și a revenirii cererii interne.
S&P analizează și recentele tensiuni din coaliția la putere, înainte și după demiterea ministrului Sănătății. În ciuda lor, agenția de rating se așteaptă ca actuala coaliție să rămână unită în abordarea fiscală și să susțină reformele inclusiv anul viitor. Cum mai apoi toate partidele se vor pregăti de alegerile din 2024,S&P subliniază însă că peisajul politic complex va rămâne un factor care ar putea testa capacitatea coaliției tripartite de a găsi un acord cu privire la reforme mai complexe, de exemplu, la Codul fiscal.
Agenția notează că țara are un istoric relativ slab în absorbția fondurilor europene, dar consideră că o rată de absorbție de aproximativ 50%, în linie cu perioada 2014-2020 ar oferi beneficii. Ratingul e susținut de accesul solid al României la piețele financiare externe. Contează și calitatea de membru al Uniunii Europene – se noteaza în raport.
Standard&Poor’s estimează că deficitul bugetar va fi anul acesta de 7% din PIB, dar că se va reduce gradual până la la 3% în 2024.