Agenția Spațială Europeană a lansat o nouă rachetă, capabilă să plaseze pe orbită sateliți mult mai mari decât până acum. Racheta se numește Vega-C, iar România se numără printre statele participante la acest proiect.
UPDATE 16:13. Racheta a fost lansată
Racheta Vega-C a fost lansată.
UPDATE 16:09. Agenția Spațială Europeană anunță la 16:09 că mai sunt 4 minute până la lansare
Agenția Spațială Europeană a revenit cu transmisiunea și anunță că mai sunt 4 minute până la lansare.
UPDATE 15.13. Lansarea a fost din nou decalată
Specialiștii au anunțat că lansarea rachetei este decalată din nou.
UPDATE 15:09. Agenția Spațială Europeană: Mai sunt 4 minute până la lansarea achetei
Agenția Spațială Europeană a revenit după 45 de minute aunțând că se va relua lansarea. La 15:09, specialiștii au anunțat că mai sunt 4 minute până la lansare.
UPDATE 14:13. Lansarea rachetei Vega-C a fost decalată
Agenția Spațială Europeană a anunțat cu puțin timp înainte de lansarea programată pentru ora 14:13 că aceasta a fost decalată. Organizatorii evenimentului au rugat spectatorii să nu părăsească LIVE-ul transmis pe canalul lor de YouTube pentru că lansarea va avea loc.
Știre inițială
Racheta se lansează din Portul Spațial European aflat în Guyana Franceză. Vega-C este varianta îmbunătățită a rachetei Vega, scoasă din uz în 2012. Noua rachetă poate transporta pe orbită, la aproape 700 de kilometri deasupra Pământului, sateliți mult mai mari de până la 2,3 tone.
La prima sa misiune, va lansa un satelit științific dezvoltat de Agenția Spațială Italiană. Odată ajuns pe orbită, satelitul va fi urmărit cu laser de la stațiile terestre, menționează Agenția Spațială Europeană.
Vega-C va transporta, de asemenea, sateliți de dimensiuni mici care vor studia de la efectele radiațiilor spațiale asupra electronicii până la creșterea plantelor în microgravitație. Tot cu ajutorul acestei rachete, va fi lansat pe orbită și viitorul vehicul spațial al Agenției Spațiale Europene, Space Rider.
România se numără printre cele 13 țări europene care au contribuit la acest proiect, iar steagul tricolor e imprimat pe corpul rachetei.
Urmărește LIVE VIDEO cu momentul în care este lansată racheta
Sursa foto: Facebook / ESA – European Space Agency