Avertismente privind finanțele publice ale României.
Agenția de rating Standard & Poors Rating a reconfirmat perspectiva României la BBB – ( minus) dar atrage atenția că pe viitor acest rating ar putea fi redus dacă nivel datoriei va crește.
De la București, ratingul agenției se vede optimist. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vede mesajul pozitiv pentru investitori.
Subliniază că guvernanții trebuie să rămână temperați și concentrați pe reformele structurale
Ratingul acordat României, BBB-, ar putea fi retrogradat dacă Guvernul de la București nu ia măsuri să reducă deficitul bugetar.
Cheltuielile pre-electorale ar putea avea ca rezultat un deficit de peste 7 la sută și o creștere economică de doar 1,6 la sută.
Creșterea pensiilor și salariilor, inflația ridicată, deficitele de cont curent sau posibilele întârzieri în accesarea fondurilor europene sunt alte vulnerabilități identificate de Standard and Poors.
Marcel Boloș vede un mesaj pozitiv în menținerea ratingului la BBB- ca o nouă confirmare că s-au luat măsurile corecte pentru combaterea efectelor crizelor recente și asigurarea unor finanțe publice sustenabile.
„Este imperativ să continuăm reformele și să implementăm soluții durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului” mai spune ministrul de Finanțe.
Ratingul suveran al unei țări reprezintă un indicator important pentru investitori pentru că arată perspectivele politicilor fiscale și monetare precum și capacitatea unui stat de a-și rambursa datoriile și și de a-și îndeplini angajamentele financiare.
Deși suntem încă departe de cea mai înaltă categorie, A, nu ar fi șanse mari ca pe viitor rating-ul să fie retrogradat”, este de părere Christian Năsulea, profesor de economie mondială:
Totuși, ar fi câteva aspecte care ar trebui să ne îngrijoreze, mai susține Christian Năsulea la Europa FM:
Pe viitor, rating-ul acordat României ar putea fi redus dacă nivelul datoriei va crește și dacă guvernanții nu iau măsuri menite să reducă deficitul bugetar.
SURSA FOTO: Shutterstock