Agenția de rating Fitch schimbă perspectiva României de la „stabilă” la „negativă” și menține calificativul la nivelul „BBB -”. Printre factori principali care au influențat decizia se numără „Incertitudinea politică”. Aceasta a atins niveluri ridicate, iar „evaluarea agenției de rating este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”, se arată în comunicatul transmis. Următoarea dată programată pentru revizuirea ratingului de țară era februarie 2025, dar agenția a considerat că evoluțiile din țară justifică o astfel de abatere de la calendar.
În luarea acestei decizii a cântărit și rezultatul alegerilor parlamentare: un legislativ divizat. „Este probabil să se formeze un nou guvern de coaliție pro-europeană de patru partide înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă”, notează reprezentanții agenției Fitch.
Potrivit estimărilor agenției de rating, deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza din august de 7,2 procente. În aceste condiții, consolidarea fiscală va fi mai dificilă, observă experții.
În comunicat sunt transmise îngrijorări și legat de creșterea datoriei publice, dar și de creșterea economică slabă.
Se așteaptă la o creștere a deficitului de cont curent la 8% din PIB în 2024, de la 7,3% în 2023.
Fitch subliniază că perspectivele economice ale României vor depinde semnificativ de măsurile de stabilizare fiscală și de capacitatea țării de a gestiona tensiunile politice interne și externe.
Ce este ratingul Fitch
Ratingul Fitch reprezintă o evaluare care măsoară capacitatea unui guvern, unei companii sau unei entități – de a-și onora obligațiile financiare, în special rambursarea datoriilor.
Ratingurile Fitch sunt utilizate pe scară largă de investitori, creditori și instituții financiare pentru a evalua riscurile asociate cu împrumuturile sau investițiile în entitatea respectivă.
Sursa foto: Shutterstock