Confidenţialitate

Agenția care va prelua în subordine toate companiile de stat ar trebui să fie deschisă joi | AUDIO

Joi – 27 iulie 2023 – ar urma să ia naștere agenția care va prelua în subordine toate companiile de stat. Guvernul ar urma să adopte azi hotărârea privind organizarea și funcționarea agenției. Va fi în subordinea premierului și a Secretariatului General al Guvernului. Opoziția acuză guvernul că agenția e doar un pretext pentru salariile mari promise clientelei politice. PSD și PNL susțin că agenția va face companiile de stat să scape de pierderi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pollyanna Hangan, deputat USR de Hunedoara: „Se pare că puneți în scenă o nouă fabricație marcă înregistrată PSD – PNL”

Această agenție este privită cu neîncredere de unii parlamentari. Va avea 88 de angajați, un președinte și doi vicepreședinți. Deputata USR de Hunedoara, Pollyanna Hangan, în plenul Parlamentului:

„Se pare că puneți în scenă o nouă fabricație marcă înregistrată PSD – PNL. Structura numită pompos Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice ar rebui să ne alarmeze pe toți când vedem cum puterea este concentrată în mâinile unui singur om – în cazul de față Marcel Ciolacu”, a spus deputata USR de Hunedoara, Pollyanna Hangan.

Compania va încasa 30% din amenzile aplicate companiilor de stat

Proiectul de hotărâre de guvern prevede că mega-agenția va colecta sume importante: va percepe un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat. Va încasa 30% din amenzile aplicate companiilor de stat pentru diverse nereguli.

Salariile angajaților din acestă companie, cu 50% mai mari față de salariile de încadrare pentru funcțiile din Guvern

Cât despre salariile angajaților, vor fi cu 50% mai mari față de salariile de încadrare pentru funcțiile din aparatul de lucru al Guvernului (prin derogare de la legea salarizării). Hotărârea se ia în timp ce guvernul anunță economii în instituțiile publice.

„Este inacceptabil ca o singură persoană să aibă atât de mult control și atât de multă putere asupra companiilor de stat din întreaga țară, inclusiv a celor locale. Aceasta nu este o guvernare responsabilă, domnilor, este o formă de corupție”, mai spune Pollyanna Hangan, deputat USR de Hunedoara.

Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Un alt jalon din PNRR este crearea acestei agenții

Guvernul susține că noua agenție va ajuta companiile de stat să devină performante, să scape de pierderi. Sub o conducere formată din experți, fără clientelă.

Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor a notat, într-o conferință pe această temă, că România și-a luat angajamente prin PNRR: „Să recrutăm oameni experți, profesioniști în ceea ce privește Consiliul de Administrație și independenți politic – ceea ce în ultimii ani nu s-a prea întâmplat”.

„Obiectiv de altfel asumat și în PNRR: ne-am asumat că până în trimestrul IV din 2023 Consiliile de Administrație numite provizoriu vor scădea la 50%, iar pentru întreprinderile locale deținute de autoritățile locale la 10%. Un angajament pe care Guvernul României l-a luat la nivel de PNRR – 29 de miliarde. Pentru a avea acces la acei bani trebuie să ne ținem de aceste jaloane. Un alt jalon este exact crearea acestei agenții”, a explicat Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Un articol ba lăudat, ba criticat, prevede că șefii unei companii cu capital de stat (numiți, teoretic, pentru 4 ani) pot fi demiși dacă nu îndeplinesc indicatori-cheie de performanță stabiliți de conducerea agenției.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Reacția patronatelor după ce Guvernul a decis creșterea valorii tichetelor de masă | AUDIO