Confidenţialitate

Africa de Sud: Drapelul va fi coborât în bernă pentru Nelson Mandela

‘Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat. (…) drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare’, a anunţat preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune public.

În cei 27 de ani petrecuti in spatele gratiilor, el a învăţat să-şi înţeleagă si sa-si ierte adversarii. Aceasta atitudine îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărţit cu ultimul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk. Arhiepiscopul Desmond Tutu, o altă figură a luptei antiapartheid distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drept ‘icoana mondială a reconcilierii’.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în clanul regal Thembu al etniei xhosa.

Numele lui insemna ‘cel care creează probleme’. La universitate fiind, a fost exmatriculat din cauza un conflict legat de alegerea reprezentanţilor studenţilor si a fugit de-acasa pentru a evita o căsătorie aranjată.

A intrat în organizatia de tineret a Congresului Naţional African si a luat atitudine împotriva regimului care a instituţionalizat apartheidul în 1948. .

După interzicerea partidului, in 1960, si dupa numeroase arestari, Nelson Mandela a trecut în ilegalitate, prezidând crearea unei aripe armate a ANC. In 1964 a fost condamnat la închisoare pe viaţă si a petrecut 18 din cei 27 de ani de detentie pe Robben Island.

Era ‘deţinutul 46664’ , iar eliberarea sa, la 11 februarie 1990, a facut inconjurul lumii.(insert) Alegerile organizate in aprilie 1994 au fost câştigate detaşat de partidul lui Mandela , care devine astfel primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. S-a retras din activitatea politică în 1999, iar din 2010 nu a mai apărut în public. A fost internat de mai multe ori in spital si operat de cancer de prostata, insa cel mai mult i-au dat de furca infecţiile pulmonare, consecinte ale tuberculozei contractate în închisoare.

Mandela a fost adulat de persoanele de culoare, câştigand deopotriva afecţiunea albilor uimiţi de lipsa dorinţei de răzbunare. I se spunea , cu multa afectiune, ‘Madiba’, numele său de clan. Acum, Mandela va continua sa le zâmbeasca tuturor compatrioţilor … de pe bancnote.