Confidenţialitate

AFP: La Istanbul, se trage asupra mulţimii; Anadolu: Clădirea Parlamentului de la Ankara a fost bombardată

Agenţia France Presse transmite că focuri de armă au fost trase asupra mulţimii ieşite pe străzi la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Din primele informaţii, sunt numeroase victime.

Situaţia este foarte confuză în Turcia, unde o facţiune a armatei încearcă să răstoarne regimul.

Podurile peste strâmtoarea Bosfor şi aeroportul Ataturk au fost închise. Mai multe companii aeriene şi-au redirecţionat zborurile.

Agenţia Anadolu relatează că sediul Parlamentului de la Ankara a fost bombardat.

Într-o declaraţie transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc a denunţat „insurecţia”. Recep Tayyip Erdogan a cerut populaţiei să reziste „tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.

Anterior, la postul tv CNN-Turk, liderul autoritar al Turciei se declara neîncrezător în încercarea „puciştilor”.

Iniţial, premierul Binali Yildirim a anunţat „tentativa ilegală” a unui grup restrâns din cadrul armatei de a prelua puterea. Potrivit lui, forţele speciale „iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”.

Televiziunea publică din Turcia a anunţat proclamarea legii marţiale, fiind impuse restricţii de circulaţie pe întreg teritoriul ţării, în contextul tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni armate. Declaraţia este semnată de un aşa-numit Consiliu al Păcii, care susţine că a preluat controlul pentru a „proteja democraţia”.

Focuri de armă s-au auzit, după lăsarea întunericului, în capitala Turciei. Elicoptere şi avioane militare au survolat Ankara, la altitudine joasă.

Clădirea parlamentului a fost înconjurată de tancuri. Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, emisia TRT fiind oprită.

CNN-Turk a anunţat o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

Cetățenii au format cozi la bancomate pentru a retrage bani. Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.

Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în 1997.

Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă, relatează unele surse de la Atena.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite anunţă că este la curent cu situaţia din Turcia, unde o facţiune din cadrul armatei încearcă să răstoarce regimul. Ban Ki-moon a făcut apel la calm.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis că “[în Turcia] toate părţile trebuie să respecte guvernul ales democratic”. Şeful diplomaţiei nord-americane, John Kerry, şi-a exprimat speranţa că în Turcia va fi „pace şi stabilitate”.

Aflată la summitul ASEAN din Mongolia, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut „reţinere şi respectarea instituţiilor democratice”.

Noul ministru britanic de externe, Boris Johnson, s-a declarat “extrem de preocupat” de evenimente.

“Ordinea democratică trebuie respectată în Turcia”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. “Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti”, a adăugat Steffen Seibert.

Rusia se declară „extrem de îngrijorată” de situaţia din Turcia. Kremlinul susţine că prioritară este asigurarea siguranţei cetăţenilor ruşi aflaţi în această ţară.