Confidenţialitate

AFP: În faţa revoltei populare, clasa politică românească este condamnată să se reformeze

Confruntată cu furia populară după drama din clubul bucureştean Colectiv, clasa politică din România este condamnată să se reformeze, scrie agenţia France Presse.

Deloc împăcaţi cu demisia guvernului, românii nu mai sunt dispuşi să accepte jumătăţi de măsură.

Miercuri, după o primă zi de manifestaţii de amploare, social-democrat Victor Ponta a renunţat la şefia guvernului. AFP aminteşte că demisionarul a fost anterior acuzat de corupţie, fiind cercetat pentru primire de foloase necuvenite.

În opinia editorialistului Iulian Anghel, de la cotidianul Ziarul Financiar, demisia surpriză a cabinetului de coaliţie vine prea târziu, în contextul în care nemulţumirea în cadrul societăţii a crescut continuu.

Comparând România cu un “vulcan care riscă să erupă în orice moment”, analistul politic Răzvan Orăşanu susţine că prăbuşirea guvernului “va avea un sens doar dacă presiunea populară va constrânge partidele politice să înceapă o schimbare de generaţie şi o asanare în profunzime în rândurile lor”. “Includerea comunităţii protestatarilor în negocierile publice, inclusiv oferindu-le un minister, ar întări legitimitatea viitorului guvern”, adaugă acesta.

“Toate partidele simt că se întâmplă ceva în cadrul societăţii, că nu mai au de-a face cu acelaşi electorat de până acum, încearcând să facă faţă acestei schimbări”, spune Corina Rebegea, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington.

Pentru că nu mai au încredere în nicio formaţiune politică, manifestanţii cer un guvern tehnocrat.

“Toate partidele, aceeaşi mizerie!”, se scandează în stradă.

Preşedintele Klaus Iohannis aşteaptă, mâine, la Cotroceni, “un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte <strada>”.

“V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre”, a declarat el, precizând că a convocat la consultările privind formarea unui nou guvern

Sarcina şefului statului se anunţă una dificilă, notează AFP. În urmă cu un an, majoritatea l-a ales cu speranţa că va acţiona cu fermitate împotriva corupţiei endemice din ţară.

Pentru mulţi, drama de săptămâna trecută, soldată cu 32 de morţi şi aproape 200 de răniţi, arată că nimic nu s-a schimbat.

Rădăcinile răului datează din anii ’90. “România nu a putut îndeplini obiective naţionale importante din cauza furtului şi a corupţiei. De 26 de ani ne confruntăm cu acest lucru”, spune demonstrantul Ciprian Iordache, făcând referire la tranziţia postcomunistă.