Sunt de 10 ori mai mulți adulți decât copii care sună la 112, fără să aibă o urgență. Potrivit STS, mulți fac glume, alții îi înjură pe operatorii 112, unii apelează din greșeală sau după ce sună nu spun absolut nimic.
Județele cu cele mai multe apeluri abuzive la 112 sunt Olt, Gorj, Harghirta, Ialomița și Constanța. În Olt, de exemplu, din 100 de mii de apeluri, un sfert dintre ele au fost abuzive. A contribuit la acest lucru și un bărbat care a apelat serviciul 112, de pe două telefoane diferite, de peste 22 de mii de ori în ultimele 6 luni.
Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, numărul apelurilor abuzive a scăzut de la peste 300 de mii la puțin peste 230 de mii.
Serviciul de Telecomunicații Speciale amintește că numărul 112 trebuie apelat doar în caz de urgență, în caz contrar riscați o amendă de până la 2000 de lei sau de 4000 de lei, dacă echipajele de urgență se deplasează pe teren și constată că a fost o alarmă falsă. În cazul în care apelați din greșeală 112, este important să rămâneți pe fir și să îi comunicați operatorului că a fost o eroare. Un apel abuziv la 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol.