Analistul politic Adrian Zăbavă a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Întrebat despre câștigul politic al PNL-PSD după decizia de a o plasa pe Ramona Chiriac – șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România – în fruntea candidaților la alegerile europarlamentare, conform unei decizii citate pe surse politice de presa centrală și confirmată mai apoi de purtărtorul de cuvânt al PSD în două emisiuni televizate, Adrian Zăbavă a explicat că răspunsul e undeva la mijloc, întrucât candidata desemnată nu reprezintă încă un „actor politic relevant, care să tragă în sus lista PSD-PNL”. El a punctat, totodată, că societatea românească simte un soi de repulsie față de partide vechi, precum PNL și PSD și că, în consecință, acestea încearcă să găsească soluții în an electoral, căutând astfel de candidați apolitici.
Adrian Zăbavă, analist politic: Doamna Ramona Chiriac, în ciuda funcției importante pe care o ocupă, nu are notorietatea necesară
Tudor Mușat: „Să ne uităm un pic și la această listă comună pentru europarlamentare, în fruntea căreia, s-a aflat, va fi doamna Ramona Chiriac – șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. Un funcționar european, mai degrabă, fără nicio vizibilitate politică, să spunem. Asta s-a și dorit, chipurile – să fie un personaj apolitic și o doamnă neapărat. Îi ajută cu ceva, îi încurcă faptul că au plasat-o pe Ramona Chiriac în fruntea acestei liste? Adică, contează cine trage această listă pentru europarlamentare, având în vedere că pe ea vor fi Mihai Tudose, Rareș Bogdan, alți europarlamentari care au mai multe mandate în spate. Contează?”
Adrian Zăbavă, analist politic: „Teoretic da, practic nu. Teoretic da, pentru că deschizătorul listei, indiferent de scrutin, e cel care, teoretic, ar trebui să acționeze ca o locomotivă. Practic, nu, pentru că doamna Ramona Chiriac, în ciuda funcției importante pe care o ocupă, nu are nici notorietatea necesară, și nici încrederea necesară să poată într-un timp scurt să devină un actor politic relevant, care să tragă în sus lista PSD-PNL. Mă îndoiesc sincer de acest lucru, indiferent de calitățile doamnei. Recunosc că nu știu foarte multe despre ea. Știu cine este, am urmărit-o în jobul ei”.
Tudor Mușat: „E un diplomat de carieră, că probabil și multă lume care ne ascultă se întreabă oare cine e această doamnă. E un funcționar, până la urmă. Adică, trebuie să nu ne ferim de cuvinte. E în directa coordonare a Comisiei Europene, a Ursulei von der Leyen, într-un fel. E Biroul Uniunii Europene la București și probabil că mulți se gândesc: așa, și? Mare lucru. Adică, noi oricum suntem țară UE de atâta timp, avem alte mecanisme, nu ne interesează că are CE un birou aici, la București”.
Adrian Zăbavă: „Chiar dacă funcția e una reprezentativă, important, nu e o funcție care să-ți ofere vizibilitate în spațiul public. Deci mă îndoiesc că notorietatea doamnei Chiriac trece de câteva procente, în consecință, ea nu poate fi crescută într-un termen extrem de scurt, nu poate fi, indiferent de povestea spusă în jurul doamnei”.
Adrian Zăbavă: „PSD și PNL astăzi sunt două partide erodate de guvernare și trecute prin situații complicate, și societatea românească, în general, e una care fierbe”
Tudor Mușat: „Și atunci, la ce-ar folosi? Asta era întrebarea. La ce a folosit să plasezi în vârful listei o persoană care oricum nu trage lista, e necunoscută. Ca să ce?
Adrian Zăbavă: „Ca să poți să poți să temperezi orgoliile celor două partide și să nu trebuiască să pui vreo unul dintre ele două pe primul loc al listei, să poți să faci metoda fermoarului, pe care o tot spun – și e un candidat cu un candidat, fără să pleci de la avantajul primului candidat, să poți să te lauzi că pui o femeie în fruntea listei, să poți să te lauzi că pui un om cu valori europene în fruntea listei. Deci, se construiește în jurul acestei alegeri un punctaj, pe care l-am tot auzit în aceste săptămâni. Dar în afara acestui punctaj, nu cred că poate aduce mai mult, nu cred că poate aduce mai multe voturi, nu cred că poate construi mai multă înctredere.
Această alegere creează niște tușe PSD-PNL. Și anume, direcția europeană, deschidreea către femei în politică, deschiderea către oameni din afara partidului și așa mai departe, dar fără consecințe electorale directe. Totodată, trebuie să ținem cont că această obsesie a independenților în perioadă electorală, despre care tot vorbim în ultimele luni, dinspre PSD și PNL se datorează situației politice a PSD și PNL. PSD și PNL astăzi sunt două partide erodate de guvernare și trecute prin situații complicate și societatea românească, în general, e una care fierbe, haideți s-o recunoaștem.
Adrian Zăbavă: „Se vede o repulsie generală față de partidele generale, față de partidele vechi, față de politică, din partea diferitelor categorii sociale ale României”
După crize suprapuse, după pandemie, după război, după inflație, după criza prețurilor din energie, nu doar că vorbim de neîncredere cvasitotală în clasa politică românească – lucru cu care, din păcate, ne-am obișnuit de ceva timp. Dar cred că pe lângă neîncredere, care a rămas cam la același nivel, cred că intensitatea asta a neîncrederii e mai crescută ca niciodată. Se vede o repulsie generală față de partidele generale, față de partidele vechi, față de politică, din partea diferitelor categorii sociale ale României. În consecință, partidele se repliază, se simt cu spatele la perete și încearcă să găsească soluții în an electoral.
Una dintre ele e acest independent. Tehnocratul de altădată, independentul de astăzi, care vine, ca prin minune, să salveze partidele dintr-o situație de neieșit. Independenții pe care îi căutăm, după cum vedem în funcție de situație sunt din diverse locuri. Doamna Chiriac, o reprezentare europeană, pentru primăria Capitalei – oameni de afaceri, pentru președinția României niște oameni care au fost politici, dar astăzi nu mai sunt neapărat într-o funcție politică. Deci, diverse reprezentări sociale, diverse personaje din diferite medii, dar care își pot lua această haină de independent, venind să salveze partidele. Cred că inclusiv aici a stat această alegere a domanei Chriac sau a unei femei independente în fruntea listei, dar, repet, per total, nu cred că aduce voturi în plus, ci mai mult oferă șansa de a spune o poveste”.
Amintim, conform unei decizii citate pe surse politice de presa centrală și confirmată mai apoi de purtărtorul de cuvânt al PSD în două emisiuni televizate, liderii PSD și PNL au decis luni seară, în ședința Coaliției, ca şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac să deschidă lista candidaților la europarlamentare.
Ramona Chiriac conduce din 2021 Reprezentanța Comisiei Europene la București.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Shutterstock