Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a avertizat la Europa FM că „vremea dobânzilor mici a trecut”, iar avertismentul este susținut de evoluția ROBOR de la început săptămânii.
Indicele și-a continuat creșterea și astăzi și a ajuns la 1,80% față de 1,58%, valoarea de vineri. La începutul lunii septembrie, acesta era cotat la 0,92 %.
Este vorba despre un trend global în care se înscrie și România, a explicat consilierul Guvernatorului BNR.
„Dobânda a urcat accelarat sub influența a ceea ce se întâmplă în toată lumea. A urcat accelelerat în primul rând către pragul de 1, iar acest prag a fost atins exact la mijlocul lunii, în 15 septembrie, și de acolo a mers încontinuu în sus”.
Și trebuie să ne obișnuim cu acestă creștere, arată tot Adrian Vasilescu.
„Dobânda nu este mare, pentru aceste vremuri este o dobândă normală. O dobândă nefirească a fost cea de până acum”.
Drept urmare, dobânzile vor crește în perioada următoare iar românii trebuie să își facă toate calculele înainte de a lua un credit.
„Orice judecată privind creditul trebuie să fie însoțită de niște calcule foarte precise. Atunci când angajezi un credit să vezi dacă veniturile tale îți ajung în așa fel încât să îți plătești impozitele, să îți plătești, eventual, datoriile, să îți asiguri subsistența familiei și, peste toate astea, să plătești și o rată lunară la bancă pentru creditul pe care îl anagajezi”.
În acest context, premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la Suceviţa, că rolul Băncii Naţionale era să aibă grijă să nu crească indicele ROBOR, și că intenţionează să aibă o discuţie pe această temă cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR: să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă”, a declarat prim-ministrul.
Totodată, și preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, la Alexandria, că Guvernul trebuie să aibă o discuţie cu reprezentanţii BNR pe tema creşterii ROBOR, la care să participe şi reprezentanţii celorlalte bănci.
„După părerea mea trebuie să aibă loc o discuţie. Poate să aibă loc o discuţie la care să participăm şi noi cu conducerea Băncii Naţionale, pentru că este un subiect important. Cred că trebuie să aibă loc această discuţie şi poate nu numai cu Banca Naţională, poate şi cu reprezentanţii celorlalte bănci. Eu cred că o relaţie corectă cu sistemul bancar, corectă – accentuez, este benefică, dar şi o relaţie corectă cu BNR, dar trebuie să fie în ambele sensuri”, a declarat Liviu Dragnea.