Confidenţialitate

Adrian Şonka, Observatorul Astronomic București, despre SuperLună: „Se va vedea toată noaptea pe cer. Cel mai sus pe cer va fi pe la ora 01:00 dimineața” | AUDIO

Fenomen rar, vizibil și pe cerul României în această noapte. O Lună plină spectaculoasă va străluci imediat după apusul soarelui. Îl ascultăm pe Adrian Şonka – de la Observatorul Astronomic București.

Adrian Şonka, Observatorul Astronomic București: „Luna se va vedea toată noaptea pe cer. Cel mai sus pe cer va fi pe la ora 01:00 dimineața”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Când este Lună plină, este Lună plină pentru tot globul pământesc. Oriunde te afli pe Pământ, în afară de Polul Nord și Polul Sud Luna se vede. Luna o să răsară atunci când apune Soarele. Deci cei care vor să vadă Luna plină de azi vor trebui să se ducă undeva să vadă cum apune Soarele și în partea opusă a cerului vor vedea cum răsare Luna. Luna se va vedea toată noaptea pe cer. Cel mai sus pe cer va fi pe la ora 01:00 dimineața. Și, practic, Luna se vede toată noaptea de oriunde din România la fel de bine”, a explicat Adrian Şonka – de la Observatorul Astronomic București.

Denumit și „Superluna”, fenomenul are loc când satelitul natural al Pământului se apropie mai mult decât în mod normal de Terra, ceea ce determină și o creștere a strălucirii Lunii.

Adrian Şonka, Observatorul Astronomic București: „La sfârșitul lunii august, pe data de 31, mai avem o Lună plină tot așa când Luna este mai apropiată de Pământ”

În afară de Superluna din acestă noapte, o alta cel puțin la fel de spectaculoasă va fi vizibilă și pe 31 august.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Luna este apropiată de Pământ zilele acestea, mai apropiată decât în restul lunilor și este și Lună plină și putem să spunem că Luna este cu câteva procente mai strălucitoare și s-ar vedea – pentru cineva care ar măsura foarte, foarte bine – diametrul ei puțin mai mare cu câteva procente, dar nu poți să-ți dai seama, nu ai cum să vezi cu ochiul așa ceva. La sfârșitul lunii august, pe data de 31, mai avem o Lună plină tot așa când Luna este mai apropiată de Pământ”, a mai explicat Adrian Şonka – de la Observatorul Astronomic București.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Avertismentul ONU: Lumea fierbe. Luna iulie, cea mai caldă lună din ultimii 100 de mii de ani | AUDIO