Confidenţialitate

Cum explică Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti, aurora boreală vizibilă pe cerul României în weekend | VIDEO

Poze cu aurora boreală pe cerul României s-au viralizat rapid pe internet. Fenomenul, care a putut fi văzută duminică seara în mai multe locuri din ţară, se datorează activităţii solare intense din ultimele două-trei zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aurora Boreală s-a văzut din întreaga Europă, precum şi din America de Nord. Aceasta a fost determinată de activitatea solară intensă din ultimele zile şi ejecţia de masă coronală îndreptată spre Pământ.

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti, despre aurora boreală văzută din România

„Am avut acum două erupții solare, produse acum vreo trei zile. Ele au ajuns la Pământ duminică seara și efectul lor combinat a făcut să se vadă aurore și de unde nu ar trebui să se vadă. Câmpul magnetic al Pământului se deformează și materialul poate să intre și la alte latitudini, mai joase, de obicei unde nu se vede aurora boreală. Asta s-a întâmplat”, a explicat Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti.

Culoarea roșiatică a fost datorată înălțimii mari la care s-a produs fenomenul

„Materia aceea aruncată de Soare în Spațiu, de erupție, ajunge doar sus pe la 300 – 400 de kilometri și apare lumina roșie”, a mai spus Adrian Șonka.

Soarele își va reduce activitatea solară, deci nu vom mai vedea un astfel de eveniment în următorii 10-15 ani

Cel mai probabil nu vom mai fi martori ai unui eveniment similar în urmărtorii 10-15 ani, deoarece Soarele își va reduce activitatea solară, mai spune Adrian Sonka.

„Încet, încet activitatea Soarelui scade și începe să fie din ce în ce mai puțin, deci probabil că nu o să mai vedem mulți ani de acum încolo – poate 10-15 ani erupții solare, pentru că maximul solar vine la fiecare 11 ani și ține 2-3 ani”, a mai spus Adrian Șonka la Europa FM.

Ce este aurora boreală?

Aurora boreală este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.

Sursa video: Bogdan Lăpăduș

Sursa foto: Bogdan Lăpăduș

Citește și: Astronomul Adrian Şonka, despre imaginile cu Universul transmise de NASA: „S-ar putea să ne gândim mai serios la extratereștri” | AUDIO