Confidenţialitate

Adrian Posteucă, jurnalist în domeniul tehnologiei, despre atacul asupra pagerelor din Liban: „Este cam pentru prima oară în istorie când avem atac cibernetic pe partea de hardware” | VIDEO

Adrian Posteucă – jurnalist în domeniul tehnologiei – a explicat la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” situația pagerelor care au explodat în Liban, atac în urma căruia au murit 9 persoane și alte câteva mii au fost rănite. Este pentru prima oară în istorie când vorbim despre un atac cibernetic hardware, a explicat Adrian Posteucă la Europa FM. Jurnalistul a mai subliniat că partea europeană nu este prea bine educată în zona de tehnologie: „Avem Inteligența Artificială, lansată de câteva luni aș putea să spun, mai degrabă decât de ani, care este la îndemâna oricui în momentul de față și nu știm să o folosim la adevărata ei valoare. Și atunci, cred că problema este mai degrabă o problemă de educație”. Adrian Posteucă a oferit ascultătorilor Europa FM și trei sfaturi care să ne țină în siguranță într-o lume digitală, în care Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult.

„Este cam pentru prima oară în istorie când avem atac cibernetic pe partea de hardware”

Cătălin Striblea: Ți-ai făcut o idee despre ce ai văzut în chestiunea asta cu pagerele?

Adrian Posteucă: „Așa am o idee și până la urmă este o idee speculativă, dacă e s-o luăm așa. Sunt două direcții pe care cam toată lumea merge. O dată de explozie a bateriilor și a doua este o intervenție în lanțul de producție unde într-adevăr acolo s-au pus puține grame de explozibil.

Și aici este un lucru foarte interesant pentru că… Ce se întâmplă, partea asta de hacking și tehnologie… până la urmă, până acum au existat atacuri cibernetice doar pe zona de software. Din ce știm noi, până în momentul de față, este cam pentru prima oară în istorie când avem atac cibernetic pe partea de hardware, adică cineva a intervenit în zona de hardware, de manufacturare a acestor pagere și a adăugat acel explozibil. Ceea ce duce partea asta de război hibrid într-o altă perspectivă”.

„Mi se pare că ducem lipsă, nu numai noi – România – ci și în general, Europa, de educație în zona tehnologiei”

Cătălin Striblea: Asta face lucrurile cu atât mai interesante. Tu ai început, în anii din urmă, să te supraspecializezi în Inteligență Artificială, adică praguri și noi praguri care vor trece mai departe. Ce te îngrijorează cel mai tare în acest război pe care de foarte multe ori sau aproape tot timpul nici nu îl detectăm: între a asigura securitatea cibernetică a lumii digitale în care trăim și atacurile la care cred că suntem supuși zilnic, nici măcar nu știm de ele, nu le vedem.

Adrian Posteucă: „În primul rând, hai să facem o distincție care mi se pare foarte importantă: ceea ce avem noi în ziua de azi, ca utilizator de rând, sunt deja vechi de cinci ani. Adică Armata și tot ceea ce înseamnă dezvoltarea militară are tehnologie mult mai avansată decât cea pe care noi o folosim azi. Și de aceea este foarte greu de înțeles în zona a ceea ce se dezvoltă pe partea militară.

În partea de civil, mi se pare că ce avem noi și ducem lipsă – nu numai noi, ca România, și în general ca Europa – este lipsa de educație în domeniul tehnologiei. Avem un telefon mobil, un telefon smart, prea puțini știm să îl folosim la adevărata lui valoare.

Avem Inteligența Artificială, lansată de câteva luni aș putea să spun, mai degrabă decât de ani, care este la îndemâna oricui în momentul de față și nu știm să o folosim la adevărata ei valoare. Și atunci, cred că problema este mai degrabă o problemă de educație.

Dacă vorbim despre Uniunea Europeană, în zona de reglementări, da, avem multe probleme pe zona de reglementări. Avem multe softuri care sunt disponibile în China sau în Statele Unite, dar nu sunt disponibile în Europa datorită acestor reglementări și zic datorită acestor reglementări pentru că Europa vrea să-și țină, până la urmă, locuitorii siguri. Sau să fim într-o siguranță, cu ghilimele de rigoare, legată de protecția datelor. Până la urmă, companiile care dezvoltă AI nu sunt companii de stat, sunt niște companii private”.

Adrian Posteucă: Testez aplicații pe un telefon special, nu fac asta pe telefonul pe care îmi pun cardurile

Cătălin Striblea: Sunt foarte curios: tu îți pui pe telefon aplicații făcute în afara spațiului europeano-american?

Adrian Posteucă: „Am un telefon special pe care testez aceste aplicații, dar pe telefonul meu pe care îl folosesc, pe care pun cardurile nu, niciodată”.

Cătălin Striblea: De ce?

Adrian Posteucă: „Pentru că, lucrând în zona de IT sunt multe lucruri pe care nu le înțeleg atât de bine. Și mai fac o mică paranteză: odată cu apariția AI-ului s-au dezvoltat atât de mulți viruși, atât de multe bug-uri – pot fi inventate cam de oricine care se pricepe un pic într-o conversație cu AI-ul”.

Cătălin Striblea: Deci unde îți pui tu cardurile în telefon nu ai aplciații despre care nu ești sigur.

Adrian Posteucă: „Exact”.

Adrian Posteucă: Să aveți o parolă în familie, un cuvânt ciudat, ca să evitați problema fraudelor cu Inteligență Artificială

Cătălin Striblea: Mai dă-mi o regulă pe care o folosești tu, de bun simț în viața de zi cu zi.

Adrian Posteucă: „Este o regulă pe care am început-o nou acum și pe care v-o recomand și vouă, tuturor, și prietenilor mei le spun: aceea de a avea o parolă în familie, un cuvânt cât mai ciudat care să fie spus în momentul în care ești în pericol sau ai nevoie de ceva urgent de la familie. Pentru că odată cu inteligența artificială au apărut tot felul de metode de a clona vocea și gândește-te că te trezește cineva în mijlocul nopții, la ora patru dimineața, cu vocea bunicii, mamei, tatălui și spune că are nevoie urgentă de ceva sau că a suferit un accident.

Și atunci, un cuvânt de siguranță poate fi folosit. Și dacă mai vrei un alt sfat, este în topul listelor mele de sfaturi cu care privesc internetul: nu mai cred nimic din ceea ce scrie pe internet. Plec de la premisa că ce este acolo este fals și încep să-mi demonstrez pas cu pas că lucrurile sunt adevărate sau sunt false. Deci, plec de la premisa că internetul sau social media sau că ceea ce văd în fața ochilor este fals”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: De ce au explodat pagerele din Liban? Cel puțin 9 oameni au murit, iar alte mii de persoane au fost rănite | AUDIO | FOTO