Confidenţialitate

Adrian Negrescu, consultant economic, despre Euroins: ASF și-a ratat misiunea. Plafonarea prețurilor la asigurări nu e o soluție | AUDIO

A patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani. Azi a venit anunțul oficial: Autoritatea de Supraveghere Financiară ridică autorizația de funcționare a societății Euroins. Are peste două milioane și jumătate de asigurați în România. ASF transmite că a constatat indiciile stării de insolvență a companiei.

Purtătorul de cuvânt al Autorității, Daniel Apostol, explică la Europa FM cum a ajuns Euroins în această situație

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În primul rând, nu a estimat o rezervă de daună suficientă pentru a acoperi toate fluxurile de numerar viitoare. Nu a aplicat propriile proceduri de calcul la aceste rezerve. Nu a calculat, conform cerințelor legale, sumele recuperabile din reasigurare. A supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile din reasigurare – sunt doar câteva dintre exemplele de încălcare a legislației în materie de către societate”, a spus la Europa FM Daniel Apostol.

ASF le dă asigurări clienților Euroins: „Să aibă încredere că decizia luată are scopul protejării consumatorilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fondul de garantare al asiguraților va prelua administrarea societății până la desemnarea lichidatorului judiciar. Ceea ce înseamnă că va plăti toate drepturile creditelor de asigurări – adică daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate. Dar și clienți ai Euroins care au înregistrat daune sau care doresc în perioada următoare să denunțe aceste polițe și să încaseze partea din prima echivalentă cu perioada rămasă până la expirare. Așadar, să se îndrepte cu încredere spre fondul de garantare al asiguraților și să aibă încredere că decizia luată de Autoritatea de Supraveghere Financiară are scopul protejării consumatorilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ASF – Daniel Apostol.

Asigurări au venit și de la Guvern, care transmite că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru: „Executivul va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto. De altfel, în urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – care este și instituția responsabilă în acest domeniu – urmează să transmită această instituție propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, care, la rândul său, va înainta aceste propuneri la nivelul Guvernului”.

Eliza Casandra, Europa FM: Cum credeți că s-a achitat ASF de această responsabilitate – de monitorizare a pieței?

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru: „Pe lângă independența de care se bucură ASF în exercitarea atribuțiilor sale, faptul că funcționează cumva sub autoritatea Parlamentului României, nu este în măsură Executivul să comenteze activitatea ASF. Ceea ce vă pot asigura este că atât prin dialog, cât și prin sprijin concret Executivul va contribui la implementarea măsurilor necesare pentru ca interesele asiguraților să fie protejate în contextul în care responsabilitatea în materie, așa cum se știe deja, revine Autorității de Supraveghere Financiară”.

Eurohold Bulgaria acuză ASF că manipulează piața asigurărilor

Compania care deține Euroins între timp, Eurohold Bulgaria, transmite că va contesta decizia ASF. O consideră o preluare ostilă a activelor filialei din România. Acuză ASF că manipulează piața asigurărilor.

Insolvența Euroins vine după cele ale societăților Astra (2015), Carpatica (2016) și City Insurance (2021).

În privința Euroins, ASF transmite că a făcut controale repetate la companie din 2020 și a sancționat-o de 26 de ori – cu amenzi totale peste 16 milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt ASF, Daniel Apostol: „Dacă noi nu am acționa, societatea ar continua să funcționeze încălcând legislația în materie”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Purtătorul de cuvânt ASF, Daniel Apostol: „De fiecare dată, societatea a primit, odată cu sancțiunea, și îndemnuri de măsuri pe care trebuie să le ia pentru a intra în legalitate”.

Eliza Casandra, Europa FM: Oamenii s-ar putea întreba de ce mai există Autoritatea de Supraveghere Financiară dacă asistăm la un al doilea faliment în decurs de nici doi ani.

Purtătorul de cuvânt ASF, Daniel Apostol: „Răspunsul este foarte simplu: dacă noi nu am acționa, societatea ar continua să funcționeze încălcând legislația în materie. Măsura noastră vine exact în contextul în care această societate încalcă legislația în materie, Autoritatea constată acest lucru, retrage autorizația de funcționare. Nu putem permite ca o astfel de societate să continue să fie prezentă în piață în detrimentul tuturor consumatorilor”.

Consultantul economic Adrian Negrescu spune la Europa FM că Autoritatea de Supraveghere Financiară și-a ratat misiunea

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„ASF, pentru a patra oară a ratat obiectivul său principal de activitate: să monitorizeze piața asigurărilor și să evite astfel de incidente pentru care noi plătim cu vârf și îndesat prin polițele RCA. În comunicatul ASF ni se spune că încă din 2020 a dat o grămadă de amenzi către Euroins, că i-a sancționat în fel și chip, dar nu înțeleg de ce până acum nu au luat această decizie de a trece de administrarea fondului. Practic, această companie. Între timp, și-a asigurat 2,5 milioane de clienți, a devenit cel mai important jucător din piață, cu toate că noi știam – cel puțin așa ne spune ASF – că această companie are probleme”, a explicat consultantul economic Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu nu consideră oportună ideea lansată de autorități privind o posibilă plafonare a prețurilor la asigurări timp de 6 luni

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Acest următor faliment – sperăm să nu se ajungă la faliment, dar cel puțin ASF asta își dorește – ne va aduce o creștere și mai mare la tarifele RCA. Plafonarea, în acest moment, nu cred că este o soluție – să plafonezi tarifele RCA după ce le-ai crescut cu până la 40%. Înseamnă să crești automat toate costurile acestor polițe. Soluția este să atragi investitori, să lași piața liberă pentru a exista o competiție. Să depindă de client ce asigurare își cumpără, nu să fie una impusă de către stat la o valoare care și așa este foarte, foarte mare”, a mai explicat Adrian Negrescu la Europa FM.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Eurohold Bulgaria, grupul care deține Euroins România: ASF aruncă piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru