Eficacitatea vaccinului anti-COVID nu a fost cea așteptată, deoarece virusului a suferit rapid mutații și au apărut noi tulpini. În plus, toți se așteptau ca odată vaccinați să nu se îmbolnăvească – a explicat, la Europa FM, doctorul Adrian Marinescu, director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.
Acesta a comentat afirmațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila care a spus, la Europa FM, că România a distrus 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID și că acestea oricum nu și-au dovedit eficiența așteptată.
Adrain Marinescu: „Era vorba doar de limitarea formelor severe, nu și de faptul că persoana respectivă nu se infecta”
„Ce înseamnă eficiență mai mult decât clară: asta înseamnă că persoana în momentul în care e vaccinată într-un procent care se apropie cât mai mult de 100% nu face infecția. Ori, este clar și ne-am lămurit că era vorba doar de limitarea formelor severe, nu și de faptul că persoana respectivă nu se infecta – aici discutăm de eficiență, deci asta a fost încă de la început.
Și mai sunt încă două probleme importante: din păcate, variantele virale de SARS-COV-2 sau subvariantele au apărut mult mai repede decât posibilitatea update-ului de la vaccin. Ceea ce înseamnă că în momentul în care apărea un val nou, vaccinul era cumva în urmă ca timp în raport cu apariția variantei virale, lucru care este foarte important”, a explicat Adrian Marinescu la Europa FM.
Adrian Marinescu: „Persoanele care erau vaccinate, dar cu schemă completă, cu o vaccinare care să fie cât mai aproape de acel moment, acele persoane au risc mult mai mic de a ajunge în terapie intensivă”
Medicul Adrian Marinescu susține însă că toți doctorii au constatat diferențe uriașe între pacienții vaccinați și cei nevaccinați când vine vorba despre gravitatea formelor de COVID.
„Consider că a fost, totuși, o diferență clară în ceea ce privește formele severe. Altfel spus, persoanele care erau vaccinate, dar cu schemă completă, cu o vaccinare care să fie cât mai aproape de acel moment, acele persoane au risc mult mai mic de a ajunge în terapie intensivă și putem să ne uităm pe cifrele pacienților care au ajuns în terapie intensivă. Atenție: contează ca moment, pentru că dacă o persoană era vaccinată și după un an de zile sau mai mult ajungea să se infecteze ea nu mai avea protecția necesară”, a mai explicat Adrian Marinescu la Europa FM.
Din 2022, a început perioada de conviețuire cu coronavirusul și am avut un val de îmbolnăviri și vara aceasta.
Potrivit directorului medical al Institului Matei Balș din Capitală, procentul celor au avut nevoie de internare a fost sub 15 la sută.
Sursa foto: Shutterstock