Confidenţialitate

Adrian Gheorghe, fostul președinte al CNAS: Sistemul medical din România va avea un sistem integrat de management al listei de așteptare | AUDIO

Adrian Gheorghe, fostul președinte al CNAS, a explicat cum funcționează proiectul listei de așteptare care va fi realizat cu fonduri europene. Sistemul integrat informatic de management al listei de așteptare permite programarea automată, iar furnizorul de servicii medicale știe clar cum să-și planifice activitatea. România va avea acest proiect peste trei ani.

Fostul președinte al CNAS a spus că România are și în acest moment instituția listei de așteptare la nivelul sistemului medical, „atât informal, cât și formal”, existând, însă, o problemă nerezolvată la nivelul integrării și contectării listei de așteptare.

„Sistemele de management al listei de așteptare sunt separate și nu comunică între ele. Nu există un management integrat al listei de așteptare ca să se vadă exact, din momentul în care ai primit trimitere, pe unde te-ai plimbat, cine ce ți-a zis, ce rezultat ai avut, dacă pe baza lui ai fost internat sau nu. În acest moment este un mozaic de listuțe, documente și sistem separate pe care fiecare furnizor de servicii medicale și-o ține pentru el pentru că trebuie să aibă o evidență și este foarte greu de construit o imagine de ansamblu care să-ți permită să iei niște măsuri”, a explicat Adrian Gheorghe la Europa FM.

Fostul președinte al CNAS a mai spus că se află în pregătire un proiect finanțat prin fonduri europene

Acest sistem este în pregătire, este un proiect pe fonduri europene la care Casa Națională este lider de asociere și care va dezvolta în următorii trei ani un sistem integrat informatic de management al listei de așteptare și al formularisticii medicale care să-l integreze și cu platforma informatică deja existentă, astfel încât pe de-o parte să fie mai puțină birocrație și pe de altă parte să se știe foarte clar cine, când, unde are programare, dacă se poate muta programarea fără 700 de telefoane pe la fiecare clinică. Astfel încât lucrurile să fie mult mai ordonate”, a spus Adrian Gheorghe la Europa FM.

Cum funcționează sistemul integrat informatic de management al listei de așteptare

„În acest moment, medicul de familie îți dă o trimitere, o hârtie pe care tu o iei în buzunar, ieși din cabinet și începi să faci shopping, cu alte cuvinte, să te duci să-ți primească trimiterea. În momentul în care găsești un furnizor – să zicem analize, te-a trimis la un RMN – zice că are fonduri și te cheamă, el ți-a luat trimiterea și în momentul acela apare trimiterea în platforma informatică”, a aexplicat Adrian Gheorghe despre sistemul actual de managament al listei de așteptare.

Iar schimbarea care vine odată cu noul sistem informatic de management al listei de așteptare este următoarea: „În momentul în care medicul de familie decide că este nevoie să-ți facă o trimitere, ea se va înregistra automat într-o platformă informatică, se va putea face programare automat. Furnizorul știe că o să-i vină un pacient și nu stă cu ochii pe ușă și știe direct din platformă cum să-și planifice activitatea. De asemenea se va putea face și managementul refuzurilor și așa mai departe”, a explicat Adrian Gheorghe la Europa FM.

Citește și: Ciprian Ciucu nu este mulțumit de alianța PNL-PSD, dar continuă să-l susțină pe Cîțu pentru funcția de premier | AUDIO