Confidenţialitate

Administraţia Trump dată în judecată pentru verificarea laptopurilor şi a telefoanelor mobile

 

Zece cetăţeni americani au dat în judecată Departamentul de Securitate Internă, spunând că verificarea şi reţinerea prelungită a dispozitivelor lor electronice încalcă drepturile la liberă exprimare şi la viaţă privată,  stipulate în Constituţie.

Departamentul de Securitate Internă nu a comentat informaţiile.

Procesul vine în condiţiile în care numărul laptopurilor și mobilelor  verificate a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce îi îngrijorează pe susţinătorii drepturilor civile.

Doar în prima jumătate a anului 2017, grănicerii  au veridficat 15.000 de aparate față de 19.000 de dispozitive – în tot anul 2016

Procesul a fost iniţiat, printre alţii, de un militar veteran, un inginer NASA, doi jurnalişti şi un programator.

Mai mulţi dintre reclamanţi sunt musulmani, au anunţat The Electronic Frontier Foundation şi The American Civil Liberties Union, care îi reprezintă pe călători.

Suhaib Allababidi, un cetăţean american care a făcut reclamaţie în dosar, a declarat că a fost oprit pe aeroportul din Dallas pe 21 ianuarie, la întoarcerea dintr-o călătorie de afaceri în Dubai.

Allababidi a spus că a refuzat să îşi deblocheze telefonul personal pentru ofiţeri, după ce le-a permis acestora să îi verifice telefonul de serviciu.

Ofiţerii i-au confiscat ambele aparate şi i l-au returnat pe cel de serviciu după două luni. El nu şi-a primit încă, nici după şapte luni, telefonul personal.

“Eşti lăsat în întuneric, fără răspunsuri (…). Îmi voi primit relefonul înapoi, am făcut ceva greşit?”, a povestit bărbatul.

În mod normal, autorităţile SUA au nevoie de mandat înainte de a putea verifica dispozitivele electronice ale unui cetăţean american.

Însă o aşa-numită excepţie a controalelor la frontier le permite autorităţilor să facă astfel de controale pe o rază de 160 de kilometri de la graniţă, fără mandat.