De la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, 732 de persoane au fost eliberate la termen, iar 1.575 de deţinuţi au fost eliberaţi condiţionat, au trannsmis, luni, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
În intervalul 19 octombrie – 26 noiembrie 2017, din unităţile subordonate ANP au fost puse în libertate 732 persoane, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de lege.
Potrivit administrației, liberarea condiţionată este „o instituţie complementară regimului executării pedepsei închisorii şi presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiţii strict şi limitativ prevăzute de lege”.
Liberarea condiţionată se acordă, potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.
Comisia formulează propuneri de liberare condiţionată a persoanei condamnate, ţinând seama de durata din pedeapsă efectiv executată, antecedente, regimul de executare a pedepsei, conduita persoanei, dar şi alte condiţii specifice.
„Admiterea liberării condiţionate implică formarea convingerii instanţei cu privire la însuşirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenţei în societate, în condiţii de legalitate”, mai spus reprezentanţii ANP.
Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în 19 octombrie şi prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.