Niciun stat membru din cele 27 nu s-a opus astăzi deciziei ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate, spune la Europa FM, unul dintre comisarii care au adoptat rezoluția, Adina Vălean. Dar până la aderarea propriu zisă, e cale lungă, nici măcar nu se știe cât de lungă, adaugă oficialul Uniunii.
Comisarul pentru Tranporturi al Uniunii a explică într-un interviu acordat Europa FM că, în ceea ce privește Ucraina, decizia favorabilă s-a bazat nu doar pe dorința extraordinar de mare a ucrainenilor de a intra în UE, ci și pe argumente necunoscute majorității europenilor.
În ceea ce privește Transporturile de exemplu, Ucraina și-a propus ca pe căile ferate să facă ecartamente europene:
„Fiind război, administrația Ucrainei funcționează, țara este foarte avansată în reforma digitalizării, 5,8% din PIB-ul Ucrainei înainte de război alocat educației, lucruri cuantificabile foarte clare.”
Acum, Ucraina și Republica Moldova trebuie să curețe țările de probleme grave, spune comisarul Adina Vălean la Europa FM:
„Întărirea luptei împotriva corupției și a instituțiilor judiciare, în afară de asta vorbim de spălarea banilor, vorbim de contrabandă, trafic de persoane, sunt o mulțime de probleme în spațiul respectiv în această privință. Ceea ce nu poate fi contestat este voința și dorința exprimată și dovedită prin acțiune a autorităților de a lupta în mod pozitiv cu aceste flageluri.”
Până la finalul anului, Comisia va înainta celor două state foi de parcurs:
„Dobândirea statutului de țară candidată nu este echivalent cu începerea negocierilor pentru aderare. Comisia va monitoriza și va produce în raport anual adresat Consiliului European în care evaluează care este situația reformelor indicate.”
Se poate estima acum când vor fi Republica Moldova și Ucraina membre cu drepturi depline ale Uniunii?
Deocamdată nu, explică comisarul european pentru Transporturi.