Premiul ‘Ştefan Iordache’, marele premiu al galei, a fost acordat actriţei Ada Lupu, pentru rolul din propria sa compoziţie ‘Nu e ceea ce pare’, după fotografia ‘Penitent Daughter’, de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.
Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea Individual, a fost acordat Anei Maria Bercu, pentru rolul Nina Zarecinaia din ‘Pescăruşul’, de A.P.Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald. Premiul a fost înmânat de actorul Florin Piersic Jr.
În ceea ce priveşte premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, acesta i-a fost acordat lui Andrei Ciopec, pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie, după fotografia ‘Crabs Skinningrove’, de Chris Killip, precum şi pentru personificarea lui Nicolae Furdui Iancu. Premiul a fost înmânat de actorul Bogdan Dumitrache.
Premiul ‘Cornel Todea’, pentru cea mai bună trupă de actori, a fost acordat spectacolului ‘Paravan – Două telefoane’, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu actorii Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba. Premiul este susţinut, începând cu ediţia a XVI-a, de familia Todea şi a fost înmânat de regizorul Mircea Cornişteanu.
Premiul ‘Sică Alexandrescu’, premiul special al juriului, a fost acordat actorului Alexandru Apostol, pentru rolul Andrei Prozorov din ‘Trei surori’, de A.P.Cehov, şi pentru personificarea lui Iggy Pop. Premiul a fost înmânat de actorul George Remeş.
În ceea ce priveşte premiul publicului, cea mai bună actriţă a fost aleasă Ada Lupu, iar cel mai bun actor a fost ales Ioan Alexandru Savu, pentru rolul Blaze din spectacolul ‘Ce a zis vrabia’, de Danny Mitarotondo, precum şi pentru personificarea lui Robert Downey Jr. în ‘Tropic Thunder’.
De asemenea, premiul cel mai bun spectacol a mers către ‘Paravan – Două telefoane’, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu actorii Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.
Totodată, au fost acordate premii găzduite în cadrul Galei HOP. Astfel, premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului Octavian Costin, pentru rolul Victor din spectacolul ‘Paravan – Două telefoane’, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, precum şi pentru personificarea lui Slava Polunin. Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu.
De asemenea, a fost acordat premiul Vox Maris – oferit în anul 2013 celui mai tânăr concurent, iar în 2014 câştigătorului marelui premiu -, care i-a revenit actriţei Ada Lupu.
Începând cu această ediţie, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii viitoarelor gale HOP şansa de a face parte din programul ’10 pentru Film la TIFF’, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Anul acesta, această şansă îi este oferită actriţei Réka Szász. Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. ’10 pentru Film’ îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore jucate deja în producţii autohtone.
Actorii beneficiază de materiale de prezentare – broşură, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist -, participă la workshop-uri şi întâlniri şi sunt prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.
Gala Tânărului Actor – HOP, un program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, ajunsă la cea de-a XVII-a ediţie, are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular.
Ediţia din acest an a Galei HOP, al cărei director artistic a fost regizorul Radu Afrim, s-a desfăşurat de marţi până vineri, la Vox Maris Grand Resort din Costineşti şi a fost prezentată de Pavel Bartoş.