Suspect de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, Călin Popescu Tăriceanu vrea să oprească ancheta procurorilor cu ajutorul Curții Constituționale.
Liderul ALDE este acuzat că nu a pus în practică o decizie definitivă a Curții Supreme privind încetarea calității de senator a unui parlamentar PSD.
Călin Popescu Tăriceanu solicită conducerii Senatului să sesizeze la CCR un conflict juridic între Parlament și Parchetul General susținând că procurorii ”se amestecă direct” în activitatea parlamentară pentru că anchetează motivele pentru care un senator PSD cu decizie definitivă de incompatibilitate din 2015 mai este încă în funcție, deși legea prevede clar că el trebuia să își piardă mandatul.
În acest dosar, fostul premier este urmărit penal pentru două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senator a social-democratului Cristian Marciu.
Acesta din urmă a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție în martie 2015, prin decizie definitivă pentru ca a făcut afaceri cu Consiliul Judetean Giurgiu, în perioada 2008-2012, el fiind consilier județean.
Potrivit legii, pentru acest lucru, Cristian Marciu trebuia să piardă de îndată orice funcție publică și să nu mai poată ocupa o alta, vreme de 3 ani.
De altfel, în martie 2017, la doi ani de la rămânerea definitivă a deciziei judecătorești, ANI a cerut Senatului să constate încetarea calității de senator a lui Cristian Marciu, dar solicitarea Agenției a fost ignorată de această Cameră legislativă.
Tocmai din acest motiv Călin Popescu Tăriceanu este vizat de acuzațiile de abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale. El a fi refuzat vreme de doi ani și jumătate – între data cererii ANI (6 martie 2017) și data demisiei sale de la conducerea Senatului (2 septembrie 2019) – să pună în aplicare decizia Justiției.