Confidenţialitate

Actualele legi penale, amendate de CCR de peste 40 de ori în 2 ani

De la intrarea loc în vigoare, în 2014, actualele Coduri penal și de procedură penală au fost deja sancționate de Curtea Constituțională de zeci de ori.

43 de articole au fost declare neconstituționale, fapt ce dă peste cap anchetele procurorilor și supraaglomerează instanțele.

 

Actualele Coduri penal și de procedură penală au fost adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului Emil Boc în 2009. Textele au fost însă concepute  câțiva ani mai devreme, interval în care nu au fost adoptate de parlamentari. Legile penale nu s-au aplicat însă din 2009 pentru că nu existau și banii necesari implementării.

Așa, judecătorii au fost obligați să judece după vechiul Cod penal cel din 1969, până în 2014, când Guvernul Ponta, la presiunea Conmisiei Europene, a alocat și resursele necesare dar a și modificat unele prevederi.

O analiză realizată acum de agenția de presă news.ro arată că de la intrarea în vigoare a Codurilor, în 2014,  43 de prevederi au fost declarate neconstituţionale, adică încalcă Constituția. Ele se referă la confiscarea extinsă, traficul de stupefiante, stoparea urmăririi penale fără acordul judecătorilor în cauze minore, iar acum și la interceptările făcute de SRI.

Recent, membrii CSM i-au cerut ministrului Justiției să ceară de la Ministerul Finanțelor bani în plus pentru că odată cu eliminarea prevederii care le-a permis procurorilor să închidă 200 de mii de dosare anul trecut, fără acordul judecătorilor, instanțele vor fi sufocate de noi cauze.

Deși era obligat, Parlamentul nu a intervenit pentru soluţionarea niciuneia dintre prevederile declarate neconstituționale de către judecătorii CCR.